"Vlada prednjači po transparentnosti u odnosu na druge institucije"

Gosti emisije Reflektor na TV Vijesti su bili Srđan Kusovac - savjetnik premijera i šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, Aleksa Ivanović - član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Vuk Janković - MANS i Mila Radulović - novinarka ND Vijesti i sekretarka Društva profesionalnih novinara.
50 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 26.09.2017. 19:31h

Tok emisije

21:15 Kusovac je da Vlada prednjači u odnosu na druge institucije po transparentnosti, a da Crna Gora prednjači u regionu.

21:14 Ivanović je kazao da je vrlo bitno i da je informacija jasna, odnosno da građanin razumije šta određena odluka znači.

21:08 Nije mjerilo transparentnosti to što neko nije došao u neku emisiju, poručio je Kusovac na primjedbu urednice "Reflektora" da predstavnici institucija izbjegavaju škakljivije teme.

21:02 Srđan Kusovac tvrdi da su ministri u Vladi izbornog povjerenja kršili zakon svojim javnim istupima i otkrivanjem informacija. "Drugi kažu da smo bolji od svih okolo. Ja vam kažem da nisam zadovoljan... Građani veoma dobro znaju kako se troši njihov novac", poručio je Kusovac.

20:58 "Na svaki peti podnijeti zahtjev, mi ne dobijemo nikakvu informaciju", otkrio je Janković.

20:57 Ivanović kaže da međunarodni izvještaji najbolje prikazuju kako funkcioniše neka institucija.

20:54 Janković smatra da statistika po pitanju saradnje sa Agencijom nije zadovoljavajuća, iako postoji pozitivan trend. On ističe da je očigledno problem što građani više vjeruju nevladinom sektoru i medijima, nego institucijama.

20:51 Tajni podaci se ne objavljuju proaktivno, objasnio je Ivanović. On smatra da je realno da Agencija probija rokove, jer je kapacitet ograničen, a veliki je broj zahtjeva.

20:50 Radulović je pitala da li je poenta Zakona o slobodnom pristupu informacijama da se olakša pristup informacijama ili da novinari treba da stalno pišu žalbe i zahtjeve.

20:45 "Svaka Vlada na ovoj planeti ima interna dokumenta", poručio je Kusovac. On je objasnio da su institucije te koje predlažu da su neke informacije tajne, ali da je bilo primjera da je Vlada skidala oznaku javnosti sa tih dokumenata.

20:44 Radulović je pitala Kusovca šta se događa sa dokumentima koji su označeni kao interna dokumenta. Kusovac je naveo da se ne može javno govoriti o dokumentima koje imaju oznak "interno".

20:40 Janković je podsjetio da je problematično što će Upravni sud po novim zakonskim rješenjima biti ograničen jer Zakon o slobodnom pristupu informacijama ne tretira tajne podatke.

20:38 Radulović je upitala da li treba da bude nedostupna informacija o tome ko je od sudija i tužilaca dobio stan, na šta je Ivanović kazao da ne vidi razlog da ta odluka ne bude javna.

20:35 Ivanović kaže da Agencija ne postupa kada su u pitanju tajni podaci.

20:31 Radulović kaže da sada institucije mogu mnogo lakše da proglase neku informaciju tajnom, i da onda nema načina da se do informacije dođe.

20:30 Kusovac je kazao da je veliki izuzetak da Vlada ne objavi neku informaciju.

20:26 Ivanović ističe da je javni interes da se zna kako se troše državna sredstva, ali da je svaki slučaj za sebe i da ga tako treba cijeniti.

20:22 Kusovac kaže da se ne mogu objavljivati detalji u toku pregovora. "Pa nećemo se mi ofirati", pojašnjava Kusovac.

On kaže da zakon sve jasno propisuje i da treba pratiti upravni postupak i procedure, a ne dizati buku oko nekog problema.

20:20 Ivanović je kazao da je uvjeren da se stvari poboljšavaju u pogledu davanja slobodnog pristupa informacijama.

20:16 Kusovac kaže da nema nijednog slova sa sjednica tih institucija koje nije predočeno javnosti. On navodi da proces donošenja odluka Vlade zahtjeva isključivanje kamera.

20:13 Janković priznaje da iz godine u godinu institucije postaju transparentnije, ali uočava da se tu moglo uraditi mnogo više. On kaže da se najviše kriju informacije o tome kako se troši državni novac. Janković je poručio da Ministarstvo ekonomije najviše krši zakon i da ne dostavlja ključne informacije kao što su poslovna saradnja sa A2A i valorizacija Buljarice, ali da zakon krši i Ministarstvo saobraćaja koje ne dostavlja informacije o autoputu kao i Savjet za privatizaciju, Investicioni-razvojni fond. "Ne možemo da vidimo kako se troši novac iz tog fonda, odluke o dodjeljenjim kreditima..."

20:10 Radulović navodi da je pokušala da napravi priču o korišćenju rezidencija, ali da i pored brojnih zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, nije uspjela da dođe ni do jednog dokumenta. Istakla je da ima jako negativno iskustvo sa Generalnim sekretarijatom Vlade.

20:06 Kusovac je kazao da insistira na komunikaciji sa medijima. On smatra da su propisi staromodni. "Nigdje ne piša da treba da budem dostupan 24 sata, ali ja želim da budem dostupan sve vrijeme", tvrdi Kusovac.

20:05 Aleksa Ivanović tvrdi da statistika ne prikazuje pravu sliku, ali da je za 9 mjeseci bilo preko 3 hiljade žalbi.

20:04 Mila Radulović je objasnila da transparentnost varira od institucije do institucije i da često zavisi od odnosa starješine prema nekom mediju.

20:03 Vuk Janković iz MANS-a je kazao da je ćutanje administracije glavni problem u pristupu informacijama. "Statistika govori da postoji crveni alarm kad je pristup informacijama u pitanju, a institucije krše zakon po tom osnovu", ističe Janković.

20:01 Srđan Kusovac je kazao da je razlika enormna u transparentnosti crnogorske Vlade u odnosu na region. "Ja sam manje zadovoljan nego što to pokazuje istraživanje. Ne postoje suštinske prepreke da Vlada bude još transparentnija, a gro je prepreka tehničke prirode", naveo je Kusovac.

28.septembar širom svijeta obilježava se kao Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama.

Koliko su Vlada Crne Gore i državni organi otvoreni za građane, novinare i nevladin sektor? Do kojih se informacija dolazi teško a do kojih nikako? Zašto se podaci o tome kako se troši novac poreskih obveznika označavaju povjerljivim? Koja ministarstva i državni organi sarađuju a koja ne i zašto nije u interesu vlasti da informacije od javnog značaja budu dostupne? Kako Vlada komunicira sa građanima? Gdje je Crna Gora po ovom pitanju u odnosu na region? Šta nam je donio izmijenjeni Zakon o slobodnom pristupu informacijama?

Bonus video: