Počinju Dani evropske baštine: Približiti ljude i prirodu

Događaji su bazirani na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja kulturno nasljeđe svih
110 pregleda 0 komentar(a)
Dani evropske baštine
Dani evropske baštine
Ažurirano: 25.09.2017. 10:14h

“Dani evropske baštine (EHD)” tokom septembra i oktobra biće smješteni u Crnoj Gori. Zamisao je da se tako približi odnos između ljudi i prirode sa temom: “Nasljeđe i priroda: pejzaž mogućnosti”.

“Manifestacija će biti obilježena u dvanaest crnogorskih opština, sa preko trideset programa. Svečano otvaranje planirano je za danas u okviru međunarodne konferencije “Kulturna i prirodna baština-mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju”, koja će kroz prezentaciju nacionalnih i međunarodnih iskustava skrenuti pažnju na normativne mehanizme zaštite kulturnog pejzaža, promociju i popularizaciju prirodne baštine i valorizaciju kulturne i prirodne baštine kroz UNESCO programe”, saopštili su organizatori.

U subotu je počela škola reastauracije u Herceg Novom, u Mezalunskoj tvrđavi i trajaće do šestog oktobra.

Koncert “Kulturno-muzički vremeplov” održaće se danas u 16 časova na Cetinju na platou ispred lokalne biblioteke i čitaonice "Njegoš". Učenici Elementarne muzičke škole “Simo Popović” i osnovnih škola “Njegoš” i “Lovćenski partizanski odred" iz Cetinja učestvovaće na koncertu i uvodnom izvođenju, najavljuju organizatori.

U galeriji Doma kulture Rožaje večeras u 19 časova biće otvorena izložba “Izlit i okolina” koju organizuje Muzej okruga "Ganića kula" iz Rožaja. Izložba fotografija posvećena je arheološkom mjestu "Izlit" i okolini, a cilj je prezentacija lokacije, za koju se veruje da je od antičkog perioda. Izložba traje do 28. septembra.

Izložba “Kulturni pejzaž obale Budve” počinje danas i traje do 30. septembra. Program će obuhvatiti dokumentarnu izložbu fotografija sa motivima lokacija Budve napravljenih i snimljenih između 19. i 21. vijeka, kao i nekoliko predavanja domaćih arhitektura, konzervatora i istoričara umjetnosti i prezentacija monografije o mletačkim utvrđenjima u primorskom regionu.

Izložba “Baština naših planina” biće otvorena večeras u 18 časova u Tržnom centru Siti Mol (u upravnoj zgradi Erste banke) i trajaće do 10. oktobra.

Koncert “Impuls prirode” organizuje Muzička akademija sjutra u 14 časova u parku iza Akademije. Istog dana od 10 do 13 časova na Dvorskom trgu će se održati likovna kolonija - Štafelajno slikarstvo “Mi podržavamo umjetnost”, koju organizuju Prijestonica Cetinje, u saradnji sa učenicima Srednje likovne škole "Petar Lubarda".

Pregled filmova Mirka Kovača, jednog od najzapaženijih pisaca bivše Jugoslavije, održaće se 26. i 27. septembra u Podgorici.

Čas Engleskog jezika ”Izbori(mo) se za jezičku kulturu” biće održan u četvrtak, 28. septembra u 10 časova, u Parku 13. jul. Istog dana u 11 časova u Ministarstvu kulture, održaće se Info dan Programa Kreativna Evropa i prezentacija Godine evropske kulturne baštine namijenjen institucijama i organizacijama koje djeluju u oblasti kulture sa teritorije prijestonice.

U petak, 29. septembra, od 10.30 časova, u hotelu “Grand” će se održati likovna radionica za djecu sa posebnim potrebama pod nazivom “Život moj”. Likovna radionica za djecu sa posebnim potrebama, namijenjena je upoznavanju sa osnovama likovne umjetnosti, kao i razvijanju vještina neophodnih za umjetničko stvaralaštvo.

Premijera dokumentarnog filma “Kulturno nasljeđe dinastije Balšića” u produkciji Crnogorske kinoteke, održaće se 29. septembra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”. U Nikšiću na Bedemu istog dana u 19 časova počinje izložba “Kultura sjećanja kroz fondove i zbirke Nikšićkog arhiva” stvorena sa želji da se ista otvori javnosti i valorizuje područje tvrđave Bedem. Posjetioci će imati priliku da vide 20 postera sa 130 dokumenata iz lokalne arhive.

Izložba će biti otvorena do šestog oktobra.

Posljednjeg dana, 30. septembra u 16 časova, u Parku 13. jul, koncert pod nazivom “Crnogorsko oro u prirodi” održaće KUD “Njegoš” u okviru proslave 110 godina postojanja. Istog dana u 11 časova u Nacionalnom parku Biogradska gora održaće se “Tradicionalni kolašinski plesovi”.

Projekat je inicijativa Savjeta Evrope i Evropske komisije i svake godine se organizuje preko 70 hiljada događaja u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi. Događaji su bazirani na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja.

Bonus video: