Pistaći u službi čuvara zdravlja

Zahvaljujući udjelu bjelančevina, vlakana i masti vrlo brzo zasite, a broj kalorija je jedan od najmanjih od većine poznatih orašastih plodova
465 pregleda 0 komentar(a)
pistaći, Foto: Shutterstock
pistaći, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2017. 11:14h

Pistaći spadaju u orašaste plodove koji su odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala.

Pistać (lat. Pistacia vera) je drvo koje može dosegnuti visinu do 10 m i listove duge od 10-20 cm. Prirodno stanište je Jugozapadna Azija, a najveći svjetski proizvođač pistaća je Iran. Nutricionisti ih svrstavaju u "zdrave grickalice" koje možete konzumirati svakodnevno.

Kao i drugi orašasti plodovi poput badema, oraha, indijskog oraščića i pistaći obiluju mnoštvom vitamina i smatraju se prirodnim čuvarem našeg zdravlja.

Zdravlje srca

Nakon kratkog konzumiranja pistaći smanjuju loš holesterol a povećavaju dobar, pa samim tim olakšavaju rad srca. Bogate su antioksidantima, najviše vitaminom A i E, štite arterije i na taj način smanjuju rizik nastasnka srčanog udara i drugih srčanih smetnji.

Spriječava razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistaća može spriječiti razvoj dijabetesa, jedne najrasprostranijih bolesti današnjice. 60 odsto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šačici pistaća.

Zdrave oči

Pistać sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće.

Jača imunološki sistem

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlijezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koje štite organizam od infekcija. Pored ova četiri glavna razloga, pistaći su korisni i iz sljedećih razloga:

Dobar su izvor magnezijuma, bakra, kalijuma i vitamina B-grupe.

Dobar su izvor antioksidanata, supstanci koje štite od nastanka raka.

Sadrže zdrave masnoće, koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih sudova, te pomažu smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi i povećanju dobrog holesterola.

Bogati su vitaminom E (“vitaminom ljepote i mladosti”) što ulje pistaća čini idelanim za kozmetičku primjenu u sredstvima koja štite kožu od isušivanja, uljima za masažu, aromaterapiju…

Bogati su vlaknima, koji su potrebni za zdravlje probavnog sistema

Konzumiranjem pistaća pomažemo održavanju tjelesne težine.

Zahvaljujući udjelu bjelančevina, vlakana i masti vrlo brzo zasite, a broj kalorija je jedan od najmanjih od većine poznatih orašastih plodova.

Pistaći su kalorični pa obzirom da 100 g pistacija sadrži 542 kalorije, ovu namirnicu trebate upotrebljavati umjereno, prenose Nezavisne.

Bonus video: