BOGAT UMJETNIČKI PROGRAM

Počinje Međunarodni festival gitare: U Nikšić stižu naši i strani umjetnici

Crnogorskim simfonijskim orkestrom će dirigovati Grigorij Krasko, a kao solista na gitari nastupa Antoan Morinije
94 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni festival gitare
Međunarodni festival gitare
Ažurirano: 25.09.2017. 07:08h

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017 počeće danas i trajati do 28. septembra. Festival će, tradicionalno, okupiti vrhunske umjetnike iz zemlje i regiona, sa ciljem afirmacije i promocije sadržaja koji odgovaraju najvišim umjetničkim standardima kada je riječ o izvođaštvu na gitari. 

Ove godine Nikšić gitara festival koncipiran je tako da u velikoj mjeri prati zahtjeve i potrebe kako profesionalne muzičke scene koja je u stalnom razvoju i napretku, ali i probirljive nikšićke publike.  U skladu sa tim, pripremljen je adekvatan umjetnički program.

Kako dvanaestogodišnja tradicija nalaže, festival će biti otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim kao solista nastupa pobjednik prošlogodišnjeg Međunarodnog  takmičenja za gitaru. Tako će 25. septembra, nakon obraćanja ministra kulture Janka Ljumovića, koji će proglasiti festival otvorenim, sa CSO kojim će dirigovati maestro Grigorij Krasko, kao solista na gitari nastupiti  Antoan Morinije (Francuska).

Prvo festivalsko veče, od 20 časova, biće  održano u sali Nikšićkog pozorišta. 

Drugo, predviđeno za 26. septembar rezervisano je za darovite crnogorske studente gitare sa akademija i konzervatorijuma na Cetinju, u Parizu i Trstu. Koncert “Open podium” novina je festivala i na njemu će se svake godine predstavljati mladi talenti. Ove godine nastupiće Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić. Koncert počinje takođe u 20 časova, ali u Dvorcu kralja Nikole.

Pretposljednji koncert biće održan  27. septembra. U Nikšićkom pozorištu u 20 časova nastupiće već dobro poznat nikšićkoj publici, gitarista Vlatko Stefanovski (Makedonija) i saksofonista Vasko Atanasovski (Slovenija). Međunarodni festival gitare Nikšić biće zatvoren 28. septembra  nastupom eminentnog gitariste Mislava Režića (Hrvatska). Koncert “Electric Couterpoint” počinje u 20 časova u Dvorcu kralja Nikole. Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim na koncert Vlatka Stefanovskog i Vaska Atanasovskog. 

Značajne državne i lokalne institucije podržale su i ovogodišnje izdanje festivala: Ministarstvo kulture  (već nekoliko godina sufinansira festival), Muzički centar Crne Gore,  JU Nikšićko pozorište,  Zahumlje,  JU “Muzeji i galerije” Nikšić, JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić. 

Festival su 2005. godine osnovali istaknuti crnogorski gitaristi i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović, u okviru aktivnosti NVO “Društvo gitarista Anagastum”. 

Tokom proteklih jedanaest izdanja festivala, gosti grada Nikšića bili su izuzetni umjetnici, profesori na univerzitetima i muzičkim akademijama iz   SAD-a, Francuske, Španije, Južnoafričke Republike, Japana, zatim Njemačke, Italije, Rusije, Norveške Velike Britanije...Samo neki od brojnih umjetnika koji su nastupali na festivalu su: Tilman Hopštok, Karlo Markjone, Dušan Bogdanović, Roland Diens, Zoran Dukić, Roberto Ausel, Artiom Drvoed, Žeremi Žuv, Gabriel Bjanko, Žudikeal Peroa, Hubert Kepel, kao i naši Goran Krivokapić i Miloš Karadaglić i drugi. 

Regionalne umjetničke zvijezde, koje su takođe svojim nastupima dale izuzetan pečat festivalu su: Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Edin Karamazov, Rade Šerbedžija, violinista Roman Simović, Rubikon kvartet i mnogi drugi.  

Preporučujemo za Vas