NOVA ISTRAŽIVANJA

Naučnici otkrivaju: Zagađen vazduh može da doprinese oštećenju bubrega

Studija, koja je objavljena u Journal of the American Society of Nephrology, otkrila je vezu između zagađenog vazduha i rizika od smanjene funkcije bubrega
1 komentar(a)
Peking, zagađenje vazduha, Foto: Reuters
Peking, zagađenje vazduha, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 22:55h

Izloženost zagađenom vazduhu utiče na sve aspekte našeg zdravlja, ali nova istraživanja pokazuju da može i te kako uticati na funkciju i rad bubrega.

Nova istraživanja pokazuju da udisanje zagađenog vazduha ne šteti samo vašem srcu i plućima, već i da povećava rizik od oboljenja bubrega i njihovog otkazivanja.

Studija, koja je objavljena u Journal of the American Society of Nephrology, otkrila je vezu između zagađenog vazduha i rizika od smanjene funkcije bubrega.

Sve u svemu, ovi rezultati još jednom pokazuju kako život u zagađenim područjima može da utiče na na sve aspekte našeg zdravlja.

Za potrebe ovog istraživanja, naučnici iz Medicinske škole Univerziteta u Vašingtonu i Epidemiološkog centra za veterane u Sent Luisu analizirali su podatke iz baze Odeljenja za pitanja veterana i upoređivali stepen bolesti bubrega među individualcima koji su živeli u različitim krajevima SAD-a sa podacima o različitom kvalitetu vazduha koji su bazirani na podacima iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podaci su uključivali informacije o 5 miliona ljudi u periodu od 8 godina. Tim je tražio i Nasine podatke o zagađenosti vazduha kako bi imao što preciznije informacija.

Rezultati su pokazali 44.793 nova slučaja oboljenja bubrega u pomenutom periodu i 2.438 nova slučaja otkazivanja rada bubrega u područjima sa visokim nivoom zagađenog vazduha. 

„Ono što je upečatljivo jeste da su podaci Nase dali identične rezultate što je veoma važan znak da postoji veza između izlaganju zagađenom vazduhu i bolesti bubrega“, rekao je vodeći istraživač Zijad Al-Alu.

„Ukoliko napravite mapu svijeta i obeležite sva mjesta gdje se javljaju bolesti bubrega, primijetićete da se često preklapaju s područjima veoma zagađenog vazduha“, kaže Al-Alu.

Izvor: Nacionalna geografija