Na koljenima tokom himne: Američki sportisti protiv Trampa

Klečanje tokom himne bio je znak protesta prema djelovanju policije tokom sukoba sa afro-amerikancima ranije ove godine u nekoliko američkih gradova
0 komentar(a)
NFL, Foto: Reuters
NFL, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2017. 17:04h

Američki sportisti su ustali protiv Donalda Trampa - neki, poput Lebrona Džejmsa, glasno i žestoko, a neki simbolično pokazali šta misle o prvom čovjeku SAD.

Naime, igrači NFL klubova Džeksonvila i Baltimora nisu danas stajali tokom američke himne, već su kleknuli na koljena, u znak protesta protiv Trampa, koji je prije dva dana rekao da bi sve one koji ne poštuju himnu i zastavu trebalo otpustiti.

"Mičite tog k...... sina s terena... Otpušten je!", rekao je Tramp.

Klečanje tokom himne bio je znak protesta prema djelovanju policije tokom sukoba sa afro-amerikancima ranije ove godine u nekoliko američkih gradova.

Veliki broj NFL igrača na taj način je iskazao bunt i neslaganje sa "represivnom politikom" američkih vlasti.

Nakon najnovijih Trampovih komentara sada je taj simboličan gest upućen isključivo ka njemu, njegovoj retorici i ponašanju.

To je bila poruka igrača Džeksonvila i Baltimora danas u Londonu. Oni koji nisu klečali držali su se za ruke, pokazavši na taj način jedinstvo i podršku onima koji su na drugačiji način iskazali svoj stav, navode američki mediji.

"Poštujemo protrest igrača i podržavamo ih 100 posto. Svi glasovi se moraju čuti. Ovo je demokratija u najvišem obliku", poručili su čelnici Baltimora.

Juče je Tramp izazvao polemiku nakon što je saopštio da je povukao pozivnicu slavnom košarkašu Stefu Kariju za prijem u Bijelu kuću, a Lebron Džejms ga je u poruci na tviter profilom nazvao propalicom i glupanom.

Bonus video: