Klavir, vjetrenjače i pijanistkinja: Pogledajte spot Tamare Tomanović

Ideje su česte, dolaze i odlaze. Motivišu je zvuci iz prirode i zvuci iz života.
447 pregleda 0 komentar(a)
Tamara Tomanović, Foto: Privatna arhiva
Tamara Tomanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.09.2017. 17:11h

Crnogorska pijanistkinja Tamara Tomanović živi, radi i stvara u Dubaiju, a ovog ljeta je snimila spot za kompoziciju “Hands”.

“'Hands' je nastala sredinom ove godine i odmah sam dobila ideju da tu muziku oživim na neki, meni nov, način. Tako sam odlučila da snimim spot, i to u prirodnom okruženju kojim Crna Gora obiluje. Video je objavljen na Jutjubu i vjerujem da će pronaći svoj put do poklonika ove vrste muzike”, kaže Tomanovićeva za “Vijesti”.

Prostor za spot je odabrala uz konsultacije sa “Zoom production” koja je uradila video. Na Krnovu, mjestu gdje su postavljene vjetrenjače, postavljen je i klavir, tako je mjesto dobilo novi duh.

“U takav prostor, spoj muzike, pokreta i videa dali su potpuno novo značenje kompoziciji, pojačali su ga i produbili. Naravno, kako želim tim spotom da se predstavim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sve je moralo da bude detaljno isplanirano. Na neki način, taj video je moje predstavljanje i preduslov za napredak”, ističe umjetnica.

Crnogorska dizajnerka Ivana Murišić je kreirala haljine specijalno za ovu priliku, umjetnica Jelena Krivokapić je bila zadužena za šminku i frizure, a fotografije je uradio Miloš Zvicer.

“Ako me pitate šta očekujem od spota, onda je to da ljudi u moru moderne muzike mogu sebi ponekad pustiti 'Hands' i podsjetiti sebe da postoji i ovakav muzički izraz kojim mogu upotpuniti svoje trenutke”, kaže ona. Odluka da se preseli iz Crne Gore došla je iz želje za promjenom, a baš u Dubai, jer nudi karijeru i usavršavanje u tom muzičkom segmentu. Radi kao profesor klavira u Institutu za muziku i ples” / “Royal Institute of Music and Dance”.

“Posao pedagoga nije lak, gdje god da radite, ali je radost neizmjerna. Sistem školovanja se dosta razlikuje od našeg. Radi se po britanskom ABRSM sistemu, što je za mene bio izazov. Brzina života i promjena u Dubaiju je i mene pokrenula da se mijenjam, a ogromno bogatstvo različitosti koje su sve nacije donijele sa sobom, izaziva na drugačije razmišljanje i na nove ideje”, kaže Tomanović.

Ideje su česte, dolaze i odlaze. Motivišu je zvuci iz prirode i zvuci iz života.

Ideje su česte, dolaze i odlaze. Motivišu je zvuci iz prirode i zvuci iz života

“Različiti jezici koje ne razumijem, ali čujem u njima ritam i muziku, sirena tramvaja, zvuk talasa, strujanje vazduha, sve to je za mene muzika i pokretač. Nekad učenik na času odsvira pogrešan akord i tako me navede na razmišljanje. Ili prosto slušam tišinu. Inspiracija nekad leži i u patnji, nekad u onome nikad neiskazanom ili u istom i netaknutom, a nekad se prosto samo pojavi niotkuda. To je uvijek priča o stanjima duše”, govori pijanistkinja.

Tomanović se predstavlja umjetničkim imenom Tamara Sirius, potiče iz porodice gdje je muzika njegovana generacijama pa ju je pratila od djetinjstva. Zavoljela je muziku dok je pjevušila sa ocem uz gitaru, ali je po prvom susretu sa klavirom znala da je to njen “životni izbor”.

Diplomirala je klavir u klasi prof. Svetlane Bogino, a zatim magistrirala sa temom “Ravel i njegovo doba” u klasi kod dr Tijane Popović Mlađenović sa prosječnom ocjenom 10 na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Dobitnica nagrade “Citta di Barletta”

Tomanovićeva je dobitnica mnogih državnih i međunarodnih nagrada. Osvajala ih je i kao učesnik i kao mentorka.

“Najdraža mi je prva nagrada na Međunarodnom takmičenju 'Citta di Barletta' u Italiji 2014. godine, u kategoriji klavirski duo sa koleginicom i prijateljem Gordanom Bjeletić. Tu je i nekoliko sjajnih dječaka i djevojčica iz nikšićke muzičke škole koji su na međunarodnim takmičenjima osvajali zapažene nagrade i bili moja posebna inspiracija za dalji rad”, kaže umjetnica.

Muzika je uvijek jednako privlačna, i u različitim oblicima

Posvetila se muzici kao djevojčica i “još uvijek” nije odustala od nje. Muzika je za Tomanovićevu “uvijek jednako privlačna, samo u različitim oblicima”, a prava čar se dobija tek onda kada se čuju sopstvene kompozicije.

“Muzika komunicira sa dušom, a njenom izučavanju nikad kraja. Nakon dugo godina koje sam posvetila proučavajući fantastična djela kompozitora moje najveće zadovoljstvo jeste stvaranje muzike. Kao srednjoškolka sam počela stidljivo da pišem prva djela, a nakon završetka akademije sam se osjetila potpuno slobodnom da istražujem i pronalazim sebe u različitim pravcima. Koliko god lutala i koliko god se zadržavala u novom izrazu, klavir i klavirska muzika je ono čemu se uvijek vratim. Prema njemu imam posebnu emociju”, priča Tomanovićeva o svojim počecima i dodaje:

“Muzika je apstrakna, njen jezik je jedinstven, teško je ispričati o čemu ona govori, ali jednostavno je reći da li ste tu muziku osjetili ili ne, što i jeste njena suština. Volim instrumentalnu muziku, gdje riječi ne usmjeravaju na njeno razumijevanje, u njoj ostane nešto što je zagonetno, a osjećanja koja nam probudi navode nas na nova razmišljanja ili podsjete na nešto proživljeno”.

Bonus video: