Pravni fijasko, ili pranje 19 miliona

Šarić tražio da ga oslobode, Lončar tvrdi da je 2010. tužiocu dostavio sve dokaze da su poslovali zakonito
193 pregleda 6 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2017. 07:12h

Branilac Duška Šarića i Jovice Lončara, advokat Borivoje Đukanović kazao je da je optužnica kojom se njegovi klijenti terete za pranje 19,2 miliona doživjela pravni fijasko, i da je toga svjestan i tužilac. Đukanović je to rekao u sudnici, u završnim riječima na suđenju Pljevljacima.

Advokat je predložio da Apelacioni sud oslobodi optužbi Šarića i Lončara.

Sudija Zoran Smolović za 27. septembar zakazao je izricanje presude Šariću i Lončaru.

Tužilac Petar Kapuci kazao je da ostaje pri žalbi i završnim riječima datim pred bjelopoljskim Višim sudom, ističući da je nesporno utvrđeno da su Šarić i Lončar počinili krivično djelo koje im je stavljeno na teret.

Prije toga, prigovorio je nalazu vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića, tvrdeći da se on u jednom dijelu bavio pretpostavkama.

Branilac Pljevljaka istakao je da je optužnica improvizovana i neutemeljena, te da se tužilac od početka postupka nije bavio pitanjem odakle potiče novac, nego od koga potiče:

“Što je u smislu konstitutivnih elemenata bića upitnog krivičnog djela jedino važno. Međutim, tužilac je bio svjestan da nijednog dokaza u tom pravcu ne može ponuditi, jer sa dokaznim potencijalom sa kojim je rasposlagao epilog je bio poražavajućeg karaktera za optužbu. Okrivljeni Duško Šarić je pravosnažno oslobođen za dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnh droga. Prema tome, tužilac umjesto da se bavi elementima pranja novca, on se bavi elementima trošenja novca, što je van okvira upitnog krivičnog djela”.

Istakao je da je protiv Šarića i Lončara “svih sedam godina, koliko traje postupak, vođenja nezapamćena medijska haranga”, te da je i tužilac ranije prekršio pretpostavku nevinosti izjavom datoj medijima da “očekuje strožu kaznu za okrivljene”.

Đukanović je kazao da je optužnica “fiktivna konstrukcija” i da je optužba “uzalud pretendovala na dokazanosti krivice optuženih, kada je svim sredstvima tokom postupka neskriveno pokušavala da spriječi dokazivanje istine”.

Dodao je želi da potencira značaj činjenice relevantnosti bankarsko - finansijske dokumentacije, koju je odbrana pribavila, čija autentičnost je potvrđena dokaznim materijalom koji je pribavio Apelacioni sud zamolbenim putem.

“Na temelju ovakve relevantne bankarsko - finsnsijske dokumentacije vještak finansijske struke je sačinio svoj pismeni nalaz i mišljenje na koji odbrana nikakvih primjedbi nije imala... U nalazu je obrađen svaki detalj predmetnih transakcija, isti je temeljen na svakom pojedinačnom bankarsko - finansijskom dokumentu, čija kako rekoh, neosporivost ničim nije dovedena u pitanju. Sa druge strane, prigovaranje ovakvom nalazu vještaku finansijske struke od strane zastupnika optužbe je bilo bez iole ozbiljnije pravne argumentacije”, rekao je Đukanović.

Pljevljacima se sudi pred Apelacionom sudom, nakon što su zbog propusta tri puta ukidane osuđujuće presude bjelopoljskog Višeg suda.

Bonus video: