ARHITEKTURA: JOŠ O PREDLOGU ZAKONA KOJI JE IZAZVAO BURU

Što tačno znači "planiranje prostora"

Da li da zaključimo da je obuhvat odrednice "planiranje prostora" neuporedivo širi od obuhvata odrednice "prostorno planiranje" - ili da uopšte ne razmišljamo o tome. Možda je najpametnije da sačekamo da nam se ukaže prilika da se konsultujemo direktno sa gospodinom ministrom
89 pregleda 2 komentar(a)
Slovenska plaža, Foto: Borislav Vukićević
Slovenska plaža, Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 23.09.2017. 20:01h

Always took candy from strangers, Didn't wanna get me no trade...   The Rolling Stones, "Happy", Exile on Main St., (The Rolling Stones, 1972.)

 Primjećujem, sa jedne strane, da je posljednjih dana eskaliralo pljuvanje po famoznom Predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (PZoPPiIO) - riječ je o strogo političkoj pljuvačini, da se razumijemo - a do eskalacije je došlo poglavito zahvaljujući činjenici da je najavljena Sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore - i to sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda - pogodite koja je to tačka? 

Nisam primijetio, sa druge strane, da se neko od medijskih trudbenika sjetio da pozove nekoliko vrsnih eksperata u studio - par prostornih planera, na primjer, uz par viđenijih urbanista i par viđenijih arhitekata (nije smiješno, molim vas) - pa da gospoda eksperti malo pročešljaju PZoPPiIO - da malo objasne i pojasne građanima o čemu se tu zapravo radi - koliko je moguće, naravno, u tih sat ili dva koliko traju tv emisije toga tipa.  

Dakle, na dnevnom redu Skupštinskog zasijedanja zakazanog za 26. septembar - to je u idući utorak - naći će se upravo svima nama najdraži PZoPPiIO.  

Znam da žešće gušim, znam da vam je dosta priče o PZoPPiIO, znam da bi trebalo da promijenim ploču (što bismo rekli mi iz šezdeset i neke) - ali savjest iskrenog, te poznatog i priznatog borca za opšti, odnosno javni interes - časnog viteza u doživotnoj službi prečiste djevice arhitekture - nalaže mi da ipak istrajem. Ovo što slijedi mnogima će djelovati krajnje neinteresantno - poput nezačinjene salate od ribanog svježeg kupusa - ali je van svake sumnje potrebno i nadasve zdravo - upravo poput nezačinjene salate od svježeg ribanog kupusa.   

Šalu na stranu, hajde da vidimo, za početak, kako je odrednica "prostor" definisana u aktuelnom Zakonu o prostornom uređenju (ZoPU), koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 6. prosinca (decembra) davne 2013. godine, a koji je na snazi, što bi se reklo, od 1. siječnja (januara) 2014. godine (NN 153/13, 65/17). 

Pa kaže (Opće Odredbe/ Pojmovi/ Članak 3): "31. prostor je sastav fizičkih sklopova na površini te ispod i iznad zemlje i mora, do kojih dopiru ili mogu doprijeti utjecaji djelovanja ljudi."

Hvala lijepo. 

Što se tiče odrednice "prostor" u famoznom PZoPPiIO, koji je Vlada Crne Gore utvrdila 31. avgusta, na 38. Sjednici, imamo...   

OK, moramo polako. Podrazumijeva se da je PZoPPiIO utvrđen uz stanovite izmjene i dopune. Moram da primijetim da u tekst PZoPPiIO koji je okešan na Internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma (mrt.gov.me/ Biblioteka/ Predlozi zakona) nisu unesene izmjene i dopune iza kojih stoji Vlada CG - ne pitajte me zašto - a nisu unijete ni u tekst Predloga koji se nalazi pod linkom datim uz vijest, što bi rekli ovi iz MORiT, takođe okešanu na adresi mrt.gov.me - i to 31. avgusta, istoga dana kada je utvrđen PZoPPiIO - vijest koja kaže da je Vlada utvrdila PZoPPiIO. Izmjene i dopune nisu unijete ni u tzv. dokument koji je okešan na Internet stranici Vlade CG (gov.me/ sjednice/ 38. sjednica Vlade Crne Gore - 31. 8. 2017.) - što je i razumljivo, donekle, ali ne i sasvim - ali zato jesu unijete - BINGO! - u verziju koja je okešana na Internet stranici Skupštine Crne Gore (skupstina.me/ Sjednice/ Sjednice vanrednih zasijedanja u 2017. godini/ Sjednica trećeg vanrednog zasijedanja u 2017. godini, 26. 9. 2017.), što će reći da nas upravo ta verzija PZoPPiIO zanima. Ne zanima nas niti jedna druga verzija, molim vas. Nemojte da poslije bude da vas nisam upozorio. 

Dakle, što se tiče odrednice "prostor" u famoznom PZoPPiIO, imamo Član 5 (I. Osnovne odredbe/ Značenje izraza) koji kaže: "21) prostor je sastav fizičkih struktura iznad i ispod zemljine površine, do kojih dosežu neposredni uticaji ljudske djelatnosti". 

Hvala lijepo.

Ako uporedimo točku 31. Članka 3 ZoPU i tačku 21) Člana 5 PZoPPiIO - mogli bismo, samo da hoćemo, doći do vrlo interesantnih zaključaka - ali hajde da se ipak ne bavimo detaljima ovom prilikom. Dovoljno će biti, kada je riječ o načinu na koji je odrednica "prostor" definisana u PZoPPiIO, da anonimusima koji stoje iza PZoPPiIO čestitamo na dovitljivosti.   

Što se tiče odrednice "prostorno planiranje", ZoPU kaže sljedeće (Opće Odredbe/ Pojmovi/ Članak 3): "26. prostorno planiranje kao interdisciplinarna djelatnost je institucionalni i tehnički oblik za upravljanje prostornom dimenzijom održivosti, kojom se na temelju procjene razvojnih mogućnosti u okviru zadržavanja osobnosti prostora, zahtjeva zaštite prostora, te očuvanja kakvoće okoliša i prirode, određuje namjena prostora/površina, uvjeti za razvoj djelatnosti i infrastrukture te njihov razmještaj u prostoru, uvjeti za urbanu preobrazbu i urbanu sanaciju izgrađenih područja te uvjeti za ostvarivanje planiranih zahvata u prostoru".

U PZoPPiIO nemamo ništa što bi podsjećalo na odrednicu "prostorno planiranje", ali zato imamo odrednicu "planiranje prostora" - imamo Član 7 (II. Planiranje prostora/ 1. Obuhvat/ Sadržina planiranja) koji kaže: "Planiranjem prostora se smatra praćenje stanja u prostoru, izrada i donošenje planskih dokumenata i sprovođenje planskih dokumenata". Amin. 

Da li da zaključimo, pitanje je sad, da je obuhvat odrednice "planiranje prostora" neuporedivo širi od obuhvata odrednice "prostorno planiranje" - ili da uopšte ne razmišljamo o tome. Možda je najpametnije da sačekamo da nam se ukaže prilika da se po tom složenom pitanju konsultujemo direktno sa gospodinom Pavlom Radulovićem, ministrom održivog razvoja i turizma. Naime, pominje se nekakav radni doručak u organizaciji MORiT - doručak na koji bi bili pozvani novinari i uvaženi urednici CG medija, ne bi li se još jednom, neposredno pred usvajanje PZoPPiIO, razgovaralo o svemu. A gospodin ministar mora imati, po samoj prirodi stvari, odgovore na sva naša pitanja. Ako li se pak, kojim slučajem, ispostavi da postoji pitanje na koje gospodin ministar nije kadar, ili neće da odgovori, budite uvjereni da to pitanje spada u red nebitnih, odnosno budalastih pitanja. Zašto bismo se, uostalom, bavili prostornim planiranjem kad je ovdje riječ o Predlogu zakona o PLANIRANJU PROSTORA i izgradnji objekata, a ne o Predlogu zakona o PROSTORNOM PLANIRANJU i izgradnji objekata. Drugo je pitanje zašto se ovom prilikom ne bavimo planiranjem uopšte - već smo se fokusirali isključivo na planiranje prostora. Kako bilo, pomenuti Član 7 mi se ni najmanje ne sviđa, da budem iskren. Članak 3/ točka 26. je neuporedivo svrsishodniji, što bi se reklo.   

Inače, u Hrvatskoj imaju i ZoPU i Zakon o gradnji - što će reči da Hrvati vole da te dvije oblasti drže odvojeno - pogodite zašto - a u naš nesretni PZoPPiIO nema što nije inkorporirano. Da li je, pitam ja vas, pametnije inkorporirati sve i svašta u pojedine predloge zakona - u PZoPPiIO, na primjer - ili je pak pametnije sve te stvari držati odvojeno. U mom ormaru su gaće strogo odvojene od čarapa, a gaće i čarape od majica - s tim da su moje crne majice uredno odvojene od majica bijele boje, a crne i bijele majice su odvojene od majica drugih boja - ako se razumijemo.  

I samo bih vam još skrenuo pažnju da u ZoPU imate i čitavu jednu grupu odredbi koje se odnose na, pazite sad - Strategiju prostornog razvoja republike Hrvatske. 

 Sad je najbolje da sami - za domaći zadatak - ovjerite PZoPPiIO po pitanju strategije, ali strategija - možda ih ima više, ko će ga znati - prostornog razvoja Države Crne Gore. Možda se ispostavi da je neko od anonimusima u međuvremenu dopisao par redaka, tj. članova u PZoPPiIO na tu temu - nikad se ne zna, nikad...  Ipak je ovo CG, ne gubite to nikad iz vida. 

Nikad, molim vas...     

Preporučujemo za Vas