Novinar će strahovati sve dok viđa napadače

Okončano suđenje po tužbi novinara, koji od države traži odštetu od 100.000 eura jer ni nakon 10 godina nisu pronađeni napadači
76 pregleda 1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2017. 17:54h

Vještak Stanko Milić juče je pojasnio da će novinar Tufik Softić osjećati strah do okončanja svih postupaka koji se vode zbog napada na njega, ali i sve dok srijeće ljude za koje sumnja da su umiješani u te napade.

Tako je juče okončano suđenje po tužbi novinara, koji je pokrenuo spor protiv države - tražeći odštetu od 100.000 eura, jer ni nakon deset godina nijesu pronađeni napadači, ni nalogodavci napada na njega.

Sutkinja Milena Brajović donijeće presudu 20. oktobra.

Istraga o pokušaju ubistva Softića pokrenuta tek sedam godina nakon što su ga dvojica muškaraca palicama tukla po glavi

Vještak je ranije zaključio da je novinar duševno zdrava osoba i da je zato opravdano osjećao strah od situacija koje su realno ugrožavale njegov život.

Zastupnica države Slavica Novaković je ranije tražila da se Milić izjasni da li je Softićev strah iracionalan ili realan, uprkos tome što je novinar 2007. brutalno pretučen na kućnom pragu i što mu je par godina kasnije na istom mjestu postavljen i aktiviran eksploziv.

Milić je pojasnio da kod duševno zdrave osobe ne može biti iracionalan strah kada neko pokuša više puta da je ubije i da se ta vrsta straha javlja kod ljudi sa duševnim poremećajima: “Kod tužioca postoji realan strah sa stresogenim događajima koji su ugrožavali njegov život, nasilje, podmetanje bombe, kao i strah od susreta sa osobama, kako navodi, iz kriminalnog miljea”, naveo je vještak.

Vještak je u nalazu utvrdio i da Softić, nakon pokušaja njegovog ubistva i bacanja bombe ispred kuće, trpi strah koji je narušio njegovu duševnu ravnotežu, ali nije ostavio trajne posljedice na psihu.

Zbog nedostatka dokaza Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju obustavilo je istragu zbog pokušaja ubistva Softića od prije više od devet godina, dok Osnovno državno tužilaštvo još izviđa ko je prije skoro četiri godine postavio bombu pored automobila novinara...

Istraga o pokušaju ubistva Softića pokrenuta je tek sedam godina nakon što su ga dvojica muškaraca palicama tukla po glavi.

U bjelopoljskom Višem državnom tužilaštvu i beranskom Osnovnom tužilaštvu tvrde da nije njihova krivica što prikupljeni dokazi u postupcima pokušaja ubistva i bombaškog napada na novinara nijesu dovoljni za krivično gonjenje nalogodavaca i napadača tih događaja.

Bonus video: