Ko sve ne bi mogao da bude na čelu sportskih saveza: Đukanović, Medenica...

Ako se uđe "u dubinu", ne postoji sportska organizacija u Crnoj Gori u kojoj politički eksponirane osobe, uglavnom članovi ili funkcioneri vladajuće partije, ne obavljaju važne funkcije - kao članovi upravnih i raznih drugih odbora
10 komentar(a)
Sjednica Skupštine KSCG, Foto: KSCG
Sjednica Skupštine KSCG, Foto: KSCG
Ažurirano: 22.09.2017. 16:34h

Ako novi Zakon o sportu Crne Gore bude stupio na snagu, veliki broj nacionalnih sportskih saveza moraće da traži nove čelnike.

Godinama je veza između političkih figura i nosioca važnih državnih, kao i opštinskih funkcija, sa crnogorskim sportom bila toliko jaka da je postala - neraskidiva, i formalno i neformalno.

U nacrtu novog Zakona o sportu se navodi da "predsjednik sportske organizacije i član Upravnog odbora... ne može biti lice koje je predsjednik države, Vlade i ministar, predsjednik Skupštine i poslanici", ali i da čelne funkcije u sportu neće moći da obavljaju "ni predsjednik političke partije, Opštine, Skupštine Opštine i odbornici, nosilac pravosudne funkcije i lice zaposleno u državnom organu, organu državne uprave, lokalne samouprave...".

To, recimo, znači da Milo Đukanović ne bi mogao da bude predsjednik Košarkaškog saveza, ako ostane predsjednik DPS, ili se vrati na neku od državnih funkcija.

Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda, morala bi da napusti ili tu, ili funkciju predsjednice Skijaškog saveza.

Na čelu Atletskog saveza ne bi više mogao da bude Milorad Vuletić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, dok bi Vladimir Joković, aktuelni predsjednik SNP-a, morao da bira između politike i mjesta predsjednika Karate saveza. Joković je, doduše, imao sjajnu karijeru u karateu, i nije političkim zaslugama došao do funkcije.

Kada su u pitanju "lica zaposleno u državnom organu, organu državne uprave, lokalne samouprave...", Blažo Šaranović, predsjednik Uprave za imovinu, ne bi smio da bude prvi čovjek crnogorskog boksa, dok Dragan Radojičić ne bi mogao da bude predsjednik Rukometnog saveza ako bi zadržao funkciju glavnog administratora Opštine Bar...

Ima, naravno, i saveza u kojima funkciju predsjednika obavljaju bivši sportisti, i asovi - Dejan Savićević (Fudbalski savez), Dragomir Bečanović (Džudo savez), Cvetko Pajković (Odbojkaški savez)...

Ako se, međutim, uđe "u dubinu", ne postoji sportska organizacija u Crnoj Gori u kojoj politički eksponirane osobe, uglavnom članovi ili funkcioneri vladajuće partije, ne obavljaju važne funkcije - kao članovi upravnih i raznih drugih odbora...

S obzirom na to da se i Zakon o sportu, kao i svaki drugi zakon, usvaja u Skupštini, pitanje je da li će pokušaj depolitizacije sporta ostati samo - nacrt.

Bonus video: