Završeno suđenje Šariću i Lončaru: Izricanje presude 27. septembra

Tužilac, Petar Kapuci, prigovorio je nalazu vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića, tvrdeći da se on u jednom dijelu bavio pretpostavkama. Branilac optuženih, advokat Borivoje Đukanović predložio je da Apelacioni sud oslobodi optužbi Šarića i Lončara
57 pregleda 3 komentar(a)
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.09.2017. 15:28h

Za 27. septembar zakazano je izricanje presude Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, optuženima za pranje 19,2 miliona eura.

Njima je danas u Apelacionom sudu, davanjem završnih riječi završeno suđenje.

Tužilac, Petar Kapuci, prigovorio je nalazu vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića, tvrdeći da se on u jednom dijelu bavio pretpostavkama.

Kazao je da ostaje pri žalbi i završnim riječima datim pred bjelopoljskim Višim sudom, ističući da je nesporno utvrđeno da su Šarić i Lončar počinili krivično djelo koje im je stavljeno na teret.

Branilac optuženih, advokat Borivoje Đukanović predložio je da Apelacioni sud oslobodi optužbi Šarića i Lončara.

Dodao je da je optužnica improvizovana i neutemeljena te da se tužilac od početka postupka ne bavi pitanjem odakle potiče novac, nego od koga potiče.

"Što je u smislu konstitutivnih elemenata bića upitnog krivičnog djela jedino važno. Međutim, tužilac je bio svjestan da nijednog dokaza u tom pravcu ne može ponuditi, jer sa dokaznim potencijalom sa kojim je rasposlagao epilog je bio poražavajućeg karaktera za optužbu. Okrivljeni Duško Šarić je pravosnažno oslobođen za dva krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnh droga. Prema tome, tužilac umjesto da se bavi elementima pranja novca, on se bavi elementima trošenja novca, što je van okvira upitnog krivičnog djela", kazao je Đukanović.

Istakao je da je protiv Šarića i Lončara "svih sedam godina, koliko traje postupak, vođena nezapamćena medijska haranga", te da je i tužilac ranije prekršio pretpostavku nevinosti izjavom datoj medijima da "očekuje strožiju kaznu za okrivljene".

"Odbrana je na današnjem glavnom pretesu u završnoj riječi koncizno ukazala na sve aspekte pravne opsukrnosti predmetne optužnice, kao i na neodrživost presude Višeg suda u Bijelom Polju", kazao je on.

Dodao je želi da potencira značaj činjenice relevantnosti bankarsko-finsnsijske dokumentacije, koju je odbrana pribavila, čija autentičnost je potvrđena dokaznim materijalom koji je pribavio Apelacioni sud zamolbenim putem.

"Na temelju ovakve relevantne bankarsko-finansijske dokumentacije vještak finansijske struke je sačinio svoj pismeni nalaz i mišljenje na koji odbrana nikakvih primjedbi nije imala... U nalazu je obrađen svaki detalj predmetnih transakcija, isti je temeljen na svakom pojedinačnom bankarsko-finsnsijskom dokumentu, čija kako rekoh, neosporivost ničim nije dovedena u pitanju. Sa druge strane, prigovaranje ovakvom nalazu vještaku finansijske struke od strane zastupnika optužbe je bilo bez iole ozbiljnije pravne argumentacije", rekao je Đukanović.

Pljevljacima se sudi pred Apelacionom sudom, nakon što su zbog propusta tri puta ukidane osuđujuće presude bjelopoljskog Višeg suda.

Bonus video: