Političari i državni funkcioneri više neće moći da vode crnogorski sport

Nacrtom je propisano da predsjednik sportske organizacije i član Upravnog odbora sportske organizacije ne može biti lice koje je predsjednik države, Vlade i ministar, predsjednik Skupštine i poslanici
6 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.09.2017. 14:56h

Političari i državni funkcioneri više neće moći da budu predsjednici i članovi Upravnih odbora nacionalnih saveza, piše u Nacrtu zakona o sportu.

Ministarstvo sporta pokrenulo je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o sportu koja će trajati narednih četrdeset dana.

Saopšteno je da je cilj Nacrta zakona o sportu da u potpunosti uredi sva pitanja koja se odnose na sistem sporta u Crnoj Gori, sportske subjekte i državne organe na koje se zakon odnosi.

Navodi se da će se Nacrtom zakona usaglasiti rješenja iz važećeg Zakona o sportu sa postojećim pravnim sistemom i otkloniće se određene nejasnoće i prepkreke koje su proizilazile iz važečeg zakona.

Nacrtom je propisano da predsjednik sportske organizacije i član Upravnog odbora sportske organizacije ne može biti lice koje je predsjednik države, Vlade i ministar, predsjednik Skupštine i poslanici.

Čelne funkcije u sportu neće moći da obavljaju ni predsjednik političke partije, Opštine, Skupštine Opštine i odbornici, nosilac pravosudne funkcije i lice zaposleno u državnom organu, organu državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave i privrednom društvu koje je osnovala država, odnosno lokalna samouprava, nadležnom za poslove iz oblasti sporta.

Nacrtom je predviđeno da država stipendira najbolje mlade sportiste koji će dobiti i status perspektivnih sportista.

Umjesto 40 uslov za dobijanje “sportske penzije” biće 35 godina, a osim vrhunskih sportista u olimpijskim sportovima, pravo na premiju stiču i neolimpijci, a prvi put i selektori.

Biće formiran i Savez neolimpijskih sportova i Zavod sa sportsku medicinu.

Ministarstvo sporta preuzeće kategorizaciju sportova i uvesti sufinansiranje klupskih članarina za djecu koja se bave sportom u profesionalnim klubovima i ograničava ih na maksimalnih šest odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori.

Profesionalni sportisti zaključivaće sa klubovima Ugovore o radu, stičući pravo i na benificirani radni staž. Obaveznom preregistracijom odzvoniće fiktivnim klubovima, a Ministarstvo sporta moći će da predloži Vladi sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije sportskih infrastrukturnih objekata.

Bonus video: