Stari dobri savjeti u borbi protiv gripe

U borbi protiv virusa pomoći će vam bijeli luk, dok će mlijeko u kojem se kuvao crni luk u ljusci, a koje je potom zaslađeno medom, pomoći onima koji kašlju
129 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, Foto: Shutterstock
prehlada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2017. 18:14h

Simptomi gripe obično se pojavljuju tri dana nakon zaraze virusom te nastupa iscrpljenost, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima te kašalj.

Sve najčešće traje nedelju dana, a oboljeli može još neko vrijeme kašljati do potpunog izlječenja. Ovi su simptomi zajednički za djecu i odrasle, a mališani mogu uz sve napbrojano imati još i bolove u stomaku i proliv.

Kada virus gripe uzme maha i kada vladaju zaraze disajnih puteva, najbolje je izbjegavati vožnju javnim prevozom, stajanje u redu, boravak u bioskopu, pozorištu i sličnim zatvorenim prostorima. Osim toga, potrebno je češće i temeljnije prati ruke.

Dobro je što više vremena provoditi na svježem vazduhu, ukoliko vas bolest još nije savladala. Treba paziti na ishranu i uzimati što je moguće više voća i povrća.

Oboljeli trebaju da miruju i prikupljaju snagu. Ukoliko se gripa pojavi kod djeteta, potrebno je kontaktirati pedijatra. Nije preporučljivo odmah ići kod ljekara jer dijete može pokupiti još koji virus u čekaonici. Ako ipak niste sigurni da je vaše dijete dobro ili sumnjate da nije riječ o gripi, već o nekoj drugoj bolesti, ipak ga odvedite na pregled.

Provjetravajte prostoriju u kojoj oboljeli boravi, a njega za to vrijeme sklonite u drugu sobu.

Za snižavanje temperature djelotvorni su preparati na bazi ibuprofena ili paracetamola. Prilagodite dozu uzrastu i kilaži bolesnika. Temperaturu obični ne treba snižavati dok ne pređe 38,5 stepeni Celzijusovih. Za snižavanje temperature, posebno kod djece,djelotvorna je i masaža ruku i nogu, od prstiju prema srcu.

Potrebno je piti mnogo tečnosti, kako bolesnik ne bi dehidrirao. Ovo se posebno odnosi na djecu. Čaj s limunom dobro će doći svima.

Treba vlažiti sluznicu nosa i grla i paziti da ne dođe do začepljenja disajnih puteva. U tome će vam pomoći kapi za nos i topli čaj s medom u koji možete dodati i vitamin C.

U borbi protiv virusa pomoći će vam bijeli luk, dok će mlijeko u kojem se kuvao crni luk u ljusci, a koje je potom zaslađeno medom, pomoći onima koji kašlju.

Inhalacije nad vrućim čajem od kamilice otvoriće disajne puteve i podstaknuti izlučivanje sluzi. Nakon inhalacije potrebno je boraviti u toplom.

Topla pileća supa dobro će doći svima. Oboljelog će zasigurno osnažiti, u organizam će unijeti i neophodne kalorije, a ona skraćuje vrijeme zadržavanja virusa na sluznici i podstiče lučenje sluzi, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: