Vrhunski umjetnici na međunarodnom festivalu gitare u Nikšiću

Festival će 25. septembra biti otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim kao solista nastupa Antoan Moranije (Francuska) pobjednik prošlogodišnjeg Međunarodnog takmičenja za gitaru
79 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić Guitar Fest, Foto: Nikšić Guitar Fest
Nikšić Guitar Fest, Foto: Nikšić Guitar Fest
Ažurirano: 22.09.2017. 11:00h

Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017, održaće se od 25. do 28. septembra.

Festival će, tradicionalno, u gradu pod Trebjesom okupiti vrhunske umjetnike iz zemlje i regiona, sa ciljem afirmacije i promocije sadržaja koji odgovaraju najvišim umjetničkim standardima kada je riječ o izvođaštvu na gitari.

"Ove godine dvanaesto izdanje Nikšić gitara festival koncipirano je tako da u velikoj mjeri prati zahtjeve i potrebe kako profesionalne muzičke scene koja je u stalnom razvoju i napretku, ali i probirljive nikšićke publike, ne zanemarujući neophodnost organizacije koncerata vrhunskog kvaliteta, koji i priliče manifestaciji od međunarodnog značaja kakva je ova. U skladu sa tim, pripremljen je adekvatan umjetnički program", navodi se u saopštenju organizatora.

Festival će 25. septembra biti otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim kao solista nastupa Antoan Moranije (Francuska) pobjednik prošlogodišnjeg Međunarodnog takmičenja za gitaru. Prvo festivalsko veče, sa početkom u 20h održaće se u Sali Nikšićkog pozorišta.

Druge festivalske večeri, 26. septembar, rezervisano je za darovite crnogorske studente gitare sa akademija i konzervatorijuma na Cetinju, u Parizu i Trstu. Koncert "Open podium" novina je Festivala i na njemu će se svake godine predstavljati mladi talenti. Ove godine nastupiće Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić. Koncert počinje takođe u 20h, u Dvorcu kralja Nikole.

Pretposljednji koncert održaće se 27. septembra kada će u Nikšićkom pozorištu od 20 časova nastupiti gitarista Vlatko Stefanovski (Makedonija) i saksofonista Vasko Atanasovski (Slovenija).

Međunarodni festival gitare Nikšić biće zatvoren 28. septembra nastupom eminentnog gitariste Mislava Režića (Hrvatska). Koncert "Electric Couterpoint", počinje u 20 časova u Dvorcu kralja Nikole. Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim na koncert Vlatka Stefanovskog i Vaska Atanasovskog. Cijena karte, koja se može kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, je 5 eura.

Festival su podržali Ministarstvo kulture, Muzički Centar Crne Gore, JU Nikšićko pozorište, Zahumlje, JU Muzeiji i Galerije Nikšić, JU Narodna biblioteka "Njegoš" Nikšić.

Bonus video: