Vremeplov: Male plate nijesu opravdanje za mito

Sudija Apelacionog suda SAD Kliford Valas, koji je učestvovao u reformi pravosuđa u nekoliko zemalja, na poziv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora je boravio u Podgorici
0 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2017. 09:40h

“Sudije bi trebalo da budu birane van političkih struktura, a na ta mjesta trebalo bi da dođu samo najkvalitetniji kadrovi, što bi se utvrđivalo njihovom detaljnom provjerom kada budu predloženi za sudije”, kazao je u razgovoru za ”Vijesti” sudija Apelacionog suda SAD Kliford Valas.

Valas, koji je učestvovao u reformi pravosuđa u nekoliko zemalja, nedavno je na poziv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, boravio u Podgorici.

Navodeći iskustva u borbi protiv korupcije u američkom pravosudnom sistemu, Valas je kazao da “nakon što predsjednik predloži kandidata za sudiju, nadležni organi sprovode niz detaljnih provjera o potencijalnim djeliocima pravde”.

“Uključena je i policija, koja sprovodi detaljnu istragu o njima kao ličnostima, poreska uprava dostavlja izvještaj o prihodima, a Advokatska komora informaciju o tome da li ima kvalifikacije za tu funkciju”, objašnjava Valas. Ako se ispostavi da sa kandidatom “nije sve u redu, on ne može da bude postavljen za sudiju”.

On ističe da sudije ne opravdavaju niske plate da bi se odlučivali na primanje mita.

Bonus video: