Izložba "Drugarice - ženski pokret u Crnoj Gori 1943 - 1953" na Cetinju

Publika će imati priliku da na izložbi vidi i čuje umjetničke intervecije Kristine i Adrijane Gvozdenović, Irene Lagator Pejović, Lenke Đorojević i Milene Pejović
297 pregleda 0 komentar(a)
Drugarice - ženski pokret u Crnoj Gori
Drugarice - ženski pokret u Crnoj Gori
Ažurirano: 22.09.2017. 08:42h

Izložba "Drugarice - ženski pokret u Crnoj Gori 1943 - 1953", biće otvorena danas, u 18 sati u Narodnom muzeju na Cetinju - Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”.

Izložba se organizuje u okviru Inicijative za osnivanje muzeja žena Crne Gore sa namjerom da se učini vidljivim i reinterpretira jedan od najuzbudljivijih perioda u istoriji emancipacije žena Crne Gore - period poslijeratne obnove i djelovanja AFŽ-a Crne Gore od 1943. do 1953.

Autorke izložbe su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, a istoričar konsultant je Miloš Vukanović. Inicijatori i organizatori izložbe su NU Institut za savremenu umjetnost i NVO NOVA Centar za feminističku kulturu. Nosilac projekta je Narodni muzej, a partneri na realizaciji izložbe su Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević“, Arhivsko odjeljenje za istoriju radničkog pokreta Državnog arhiva i Služba za odnose sa javnošću Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore (foto arhiv). Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture.

Izložbu “Drugarice- ženski pokret u Crnoj Gori 1943 - 1953” prati zbornik “Šta je nama AFŽ / Prilozi za nova čitanja istorije socijalističkog ženskog pokreta 1943-1953” / Autorke~i tekstova su Boris Ristović i Miloš Vukanović, Nataša Nelević, Paula Petričević, Ervina Dabižinović, Milica Nikolic i Maja Solar / propituju domete i ograničenja poratnog ženskog pokreta u Crnoj Gori i Jugoslaviji i njegov značaj u kontekstu savremenih diskusija o budućnosti feminizma.

Publika će imati priliku da na izložbi vidi i čuje umjetničke intervecije Kristine i Adrijane Gvozdenović, Irene Lagator Pejović, Lenke Đorojević i Milene Pejović.

Izložbu će otvoriti Bosa Vuković, članica AFŽ-a, urednica “Naše žene”, ugledna društveno-politička radnica u vrijeme socijalizma i Maja Raičević, direktorica NVO Centra za ženska prava.

Bonus video: