Osmi dan suđenja: Pet verzija Velimirovića, agenti provokatori i zahtjev za izuzeće

Osmi dan suđenja za navodni "državni udar" je obilježio zahtjev za izuzeće predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše i sutkinje Dragice Vuković, ali i predsjednika Višeg suda Borisa Savića.
0 komentar(a)
državni udar suđenje, Foto: Screenshot (YouTube)
državni udar suđenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.09.2017. 18:59h

Tok suđenja:

Sud je odlučio da se za danas prekida, a da je sljedeći pretres zakazan za 27. septembar ako ne bude ranije donešena odluka o zahtjevu za izuzeće.

11:50 Milan Knežević je kazao da sud pokazuje mržnju prema svima optuženima koji su Srbi.

11:45 Andrija Mandić je napomenuo da su i sudije Haškog tribunala imale mnogo više razumijevanja za iznošenje odbrane i da nisu reagovali čak ni na uvrede. On i Knežević su kazali da su sudstvo i tužilaštvo uigrani tim, a to tako ne bi trebalo da bude. Oni su se pridružili zahtjevu za izuzeće, a Knežević je kazao da je sutkinja Dragica Vuković u rodbinskoj vezi sa agentom provokatorom koji je, kako navodi, snimao lidere DF po nalogu tužilaštva. On je kazao da je ime navodnog agenta Veselin Mujović.

Knežević je optužio sutkinju Mugošu da ne donosi samostalne odluke, već da se konsultuje sa ministrom pravde Zoranom Pažinom koji se potom konsultuje sa šefom DPS Milom Đukanovićem. On je kazao da ne priznaje taj sud, već samo sud svog naroda i partije. Knežević je kazao da, ako mu se ne dozvoli da iznese odbrana, on će izaći iz zgrade, "pa neka sud primijeni sve mjere iz ZKP".

11:33 Advokat Miroje Jovanović smatra da je sutkinja namjerno pokušala da isprovocira zathjev za izuzeće svojim postupcima. Advokat Dušan Radosavljević je zatražio izuzeće predsjednice sudskog vijeća nakon današnjih odluka povodom procesnih razloga jer, kako kaže, ono što se čulo u sjednici je zaprepašćujuće i kontaminira postupak.

11:26 Jovanović objašnjava da traži izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića, jer je 14. septembra objavio saopštenje koje se odnosi na njega, a u kome je pokazao pristrasnost. On je podsjetio da je Savić učestvovao u odlučivanju o daljem određivanju pritvora i da je stavio okrivljene u neravnopravan položaj.

On je kazao da predsjednik vijeća i suda tendenciozno svojim radnjama pomažu tužilaštvu da spriječi odbranu da dođe do svih spisa i tako bude ravnopravno u postupku.

Jovanović je naveo da su učesnici u postupku sprječavani da se izjašnjavaju na riječi koji se desetinama i stotinama puta pominju u optužnici i da konstatuju da se radi o političkom procesu.

11:18 Advokat Miroje Jovanović je zatražio izuzeće predsjednice vijeća Suzane Mugoše i sutkinje Vuković, ali ne i sutkinje Pean, te izuzeće Savića. Jovanović tvrdi da je Mugoša pokazala pristrasnost u vođenju postupka. On je podsjetio da je 6. septembra sutkinja Mugoša onemogućila advokatima odbrane da stavljaju prigovore i primjedbe u ovoj fazi postupka, što je protivno Zakoniku o krivičnom postupku i stavu Višeg suda. Jovanović je naveo i da je sutkinja kaznila advokate odbrane bez odluke sudskog vijeća.

Jovanović je objasnio da traži izuzeće sutkinje Dragice Vuković jer se juče prilikom iznošenja odbrane neformalno i neprimjereno ponašala prema njemu, i da to nije bilo prvi put.

11:15 Jugoslav Krpović je zatražio izuzeće čitavog sudskog vijeća jer tvrdi da se njegovoj branjenici ne dozvoljava da iznosi odbranu i obmanjuje je. Milić je zatražila i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Odbrana Branke Milić

11:10 Milić je kazala da su Saša Sinđelić i Mirko Velimirović služili kao agenti provokatori i da ona nema veze sa njima, ali da ih poznaje Milivoje Katnić. Ona navodi da zna za "vojvodu Paju", ali da je sa njim kontaktirao samo Milan Pavasović.

11:00 Milić je ponovila da se 15. i 16. oktobra desio državni udar u Crnoj Gori, jer su poklopili interesi režima i NATO pakta, i da u tom pravcu trebalo sakriti izbornu krađu. Ona je kazala da je podnijela krivičnu prijavu protiv Mirka Velimirovića Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu i da su se radnje za koje ga optužuje desila na teritoriji Srbije. Milić objašnjava da je predmet vraćen Specijalnom državnom tužilaštvu, jer se tužilaštvo u Beogradu proglasilo nenadležnim, i da joj nije rečeno šta se desilo sa tom krivičnom prijavom.

10:30 Optužena Branka Milić je kazala da još nije vidjela nijedan dokaz protiv nje. Milić navodi da postoji pet verzija onoga što je pričao Mirko Velimirović.

Ona smatra da je diskutabilno da je Velimirović 12. oktobra došao u policiju, a na zabilješci piše da je datum 13. oktobar.

"Prva varijanta onoga što je Velimirović izjavio u CB je iz službene zabilješke. Ja bih voljela da vidim gdje u toj zabilješci piše da je Velimirović izjavio to što Saša Čađenović kaže da je izjavio", ističe Milić navodeći da se u tim slučajevima pravi zapisnik, a ne službena bilješka.

Druga verzija, kaže Milić je iz naredbe o sprovođenju istrage gdje Velimirović pominje 15.000 eura i da je imao kontakt sa Sašom Sinđelićem. Milić navodi da Sinđelić nigdje ne pominje automatske puške, već da govori o kalašnjikovima i specijalnim futrolama za heklere. Ona kaže da se automatske puške odnose na oružje koje je preuzeto iz rezerve.

Milić zatim navodi da se u proširenoj naredbi pominje 30 hiljada eura, i da je Velimirović otkrio članove kriminalne organizacije. Četvrta varijanta, dodaje Milić, navodi je u presudi Višeg suda, a peta u samoj optužnici iz aprila 2017. godine.

Udaljen Knežević, nema prekidanja procesa

10:29 Sutkinja Suzana Mugoša je kazala da je donijeta odluka da se udalji Milan Knežević iz sudnice, jer je govorio ne ustajući i kada mu nije data riječ.

10:25 Sud je odbacio procesne predloge o ukidanju optužnice i prekidanju procesa. Sud je odbio i predlog da se pogleda intervju sa Slavkom Nikićem, jer će on biti saslušan kao svjedok.

Sud je dao pauzu od 30 minuta. Očekuje se da se suđenje nastavi u 10.15.

9:43 Knežević je zatražio da sud pogleda intervju sa Slavkom Nikićem, jer je tužilac predložio Nikića kao svjedoka. Advokat Miroje Jovanović je predložio da se intervju pogleda u sudnici zajednički.

9:40 Advokat Miroje Jovanović je kazao da Slavko Nikić nije potpisao zapisnik o njegovom saslušanju, a na koji se Katnić poziva. On tvrdi da nije odbačena krivična prijava protiv Katnića. Advokat Nikola Bulatović je tražio da se branjenici izjasne nakon tužioca, pozivajući se na Ustav.

9:27 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da nikada nije imao kontakt sa Slavkom Nikićem i da je on saslušan u tužilaštvu u Beogradu, i da je to jedan od dokaza SDT. Katnić je kazao da mu je Mandić više puta prijetio, a da on radi u skladu sa zakonom.

On je podsjetio da je protiv njega podnijeta krivična prijava i da su procesni predlogi usmjereni ka odugovlačenju postupka.

9:22 Milan Knežević je tražio odbacivanje optužnice i da se odredi pritvor Mihailu Katniću i Saši Čađenoviću jer su, kako navodi, počinili krivična djela zloupotreba svjedoka i zloupotreba službenog položaja. On je tražio da se dostave listinzi Katnića i Čađenovića jer postoji sumnja da su uznemiravali svjedoka i uticali na Miloša G. Jovanovića. Sutkinja je podsjetila da je razdvojen postupak za Jovanovića.

9:20 Advokat Miroje Jovanović je pojasnio predlog Mandića i navodi da po ZKP moglo da bude prethodno pitanje za vođenje daljeg postupka i mogućnost za odbacivanje optužnice.

9:18 Advokat Jugoslav Krpović je kazao da je sud obmanuo njegovu branjenicu Branku Milić i da joj je kršio pravo na slobodnu odbranu. Kazao je da neće još uvijek tražiti izuzeće sudskog vijeća, ali da hoće ako sud ne bude dozvoljavao njegovoj branjenici da komentariše dokaze i činjenice tokom iznošenja odbrane.

9:09 Andrija Mandić je zatražio da se proces prekine, jer je, kako kaže, jedan od učesnika u procesu počinio teško krivično djelo. On je naveo da je Slavko Nikić optužio Milivoja Katnića da mu je prijetio i da je pokušao da ga podmiti. Mandić je zahtjevao da se uhapsi Katnić.

On je kazao da je na osnovu Nikićeve ranije izjave, koja je kako navodi pogrešno protumačena, uhapšen Mihailo Čađenović, a njemu i Milanu Kneževiću su oduzeti pasoši.

9:05 Optuženi Bratislav Dikić je kazao da će se truditi da prati suđenje koliko god bude mogao.

U podgoričkom Višem sudu danas će biti nastavljeno suđenje optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana.

Glavni pretres će, prema odluci sudije Suzane Mugoše, početi u devet sati u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici.

Na posljednjem ročištu optužene Kristina Hristić i Branka Milić izjasnile se da nijesu krive.

Vijeće sudije Suzane Mugoše odlučilo je u četvrtak da razdvoji postupak protiv optuženog Miloša Jovanovića, koji se nije pojavio na suđenju, dok je predlog odbrane za razdvajanje postupka koji se odnosi na Bratislava Dikića odbijen.

Optuženi Srboljub Đorđević, Dikić i Jovanović, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Milan Dušić i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Bonus video: