"Kriju odluke, ali podižu optužnice”

Advokat Velibor Marković kazao da je optužnica rezultat “katastrofalnog neznanja ili namjere da se maltretira Zetagradnja”
354 pregleda 3 komentar(a)
Velibor Marković, Foto: Savo Prelević
Velibor Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2017. 06:38h

Specijalno državno tužilaštvo sakrilo je odluke Vlade o prodaji imovine Duvanskog kombinata Podgorica preduzeću Zetagradnja i nezakonito je podiglo optužnicu u tom predmetu. To je juče pred vijećem sudije Borisa Savića kazao branilac tog preduzeća i dvojice optuženih, advokat Velibor Marković.

On je ocijenio da optužni akt predstavlja posljedicu “katastrofalnog neznanja obligacionog prava, ili nečije namjere da se maltretira preduzeće Zetagradnja”.

Marković je to kazao na ročištu za potvrđivanje optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv stečajnog upravnika DKP Veselina Raičevića, preduzeća Zetagradnja i nekadašnjeg direktora te komapnije Miloša Stojanovića.

Zastupnica optužbe, tužiteljka Stojanka Radović kazala je da nije u pitanju neznanje ni namjera da maltretiraju kompaniju “Zetagradnja”, već da su optužnicu podigli nakon istrage kako je kupljena imovina DKP-a vrijedna nešto više od 13.000.000 eura.

Marković je u sudnici objasnio da bi krivična odgovornost u obligacionim odnosima postojala isključivo da je neko na prodavca vršio protivzakoniti uticaj.

“Ti uticaji su pored korupcije i prijetnja, prevara i zloupotreba, čega nema, jer se ne navodi u optužnici”, kazao je on.

Objasnio je da su potpisnici ugovora o kupoprodaji imovine Duvanskog kombinata bili samo puki sprovodioci onoga što je dogovoreno sa državom.

“Odnosno, što je dogovoreno na sastancima radnih grupa formiranih od strane Vlade i Glavnog grada, poslije čega je Vlada donijela i pojedinačne zaključke kojima se prihvaćaju zaključeni ugovor i aneks”, kazao je Marković.

Dodao je da je “Zetagradnja” dostavila Privrednom sudu ponudu za kupovinu imovine DKP, ali da su tražili ispunjenje određenih uslova jer je njih interesovalo isključivo zemljište.

Advokat je sudu dostavio dokaze da je Vlada na sjednici 24. juna 2010. zadužila Ministarstvo finansija da formira radnu grupu koja će razmotriti tekst ugovora i za narednu sjednicu predložiti konačan tekst.

Na narednoj sjednici usvojen je predlog sporazuma.

Marković tvrdi da tužilaštvo nije uzimalo u obzir zaključke sa sjednica Vlade i da je “sakrilo sve odluke države”.

“Upravo iz tih dokaza proizilazi da nema krivičnog djela. Konkretno, nema protivpravnosti, niti društvene opasnosti za državu u pogledu prodaje imovine, u čemu je ista država učestvovala”, kazao je Marković.

Optuženi Raičević negirao je navode optužnice, tvrdeći da nikada nije postojao nijedan prigovor na stečajni postupak koji je vodio u slučaju DKP.

On je negirao krivicu.

Nekadašnji direktor “Zetagardnje” Stojanović kazao je da ne razumije navode optužnice ni namjeru tužioca.

U sudnici je objasnio da je preslušavanjem CD-a sa svog saslušanja zaključio da su djelovi njegovog iskaza istrgnuti iz konteksta.

“Djelovi mog iskaza koncipirani su tako da su izvučeni iz kontekta. Želim da napomenem značaj dokaza - Sporazuma između Vlade, Glavnog grada i Zetagradnje”, kazao je on.

Branilac Raičevića, advokat Božidar Vukčević predložio je da se optužnica vrati na doradu i da tužilaštvo dopuni istragu.

Advokat Marković je u sudnici kazao da Savićevom vijeću ostaju tri mogućnosti - da obustavi postupak, jer radnje koje se optuženima stavljaju na teret ne predstavljaju krivično djelo, preduzme određene dokazne radnje ili vrati optužnicu na dopunu i sasluša svjedoke - članove Vladine grupe koji su učestvovali u pregovorima. U tom slučaju, kao svjedoci bi bili saslušani bivši potpredsjednik Vlade Branimir Gvozdenović, vicepremijer Milutin Simović, nekadašnji ministar poljoprivrede Tarzan Milošević, bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, njegova savjetnica Nada Stanišić i predstavnici Ministarstva finansija i kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Odluka o optužnici biće donijeta u roku od 15 dana.

Radović: Imovina DKP-a još nije upisana na Zetagradnju

Vlasnik preduzeća “Zetagradnja” Blagota Radović kazao je juče da je u slučaju kupovine imovine DKP-a oštećena samo njegova kompanija.

Objasnio je da Specijalno tužilaštvo neistinito u optužnici navodi da je on 1. i 7. jula 2015. godine imovinu Duvanskom kombinata uknjižio na ime kompanije, jer ta imovina još nije prepisana na “Zetagradnju”.

Istakao je da je šokiran načinom na koji je formirana i napisana optužnica.

“Ne da nije istina, nego nikada, ni na jedan način nismo pokušali da utičemo na bilo koga. Moje je pravo da dam ponudu i pokušam da se zaštitim”, kazao je on.

Rekao je da je to jedinstven slučaj da je neko u stečajnom postupku kupio imovinu neke kompanije, dao novac odmah, a tek nakon 22 mjeseca ušao u posjed.

Zbog toga je i najavio da će tražiti odštetu od države, iako mu, kako je kazao, to nikada do sada nije bila namjera.

Bonus video: