Berlinska nedjelja mode: Medvjedima nije mjesto u cirkusima

"Tema me je dirnula na mnogo načina i rastužila, tako da to prosto moram da pokažem na modnoj pisti," rekao je dizajner Deni Rajnke

2996 pregleda 1 komentar(a)
Modni dizajner nadahnuće je dobio u šumi medvjeda Miric, gdje su životinje spasene iz zooloških vrtova, cirkusa i sa privatnih posjeda, Foto: Gerald Matzka/dpa
Modni dizajner nadahnuće je dobio u šumi medvjeda Miric, gdje su životinje spasene iz zooloških vrtova, cirkusa i sa privatnih posjeda, Foto: Gerald Matzka/dpa

Medvjedima nije mjesto u zoo vrtovima, cirkusima i drugim mjestima za zabavu - poruka je dizajnera Denija Rajnkea koji je svojom novom kolekcijom na Berlinskoj nedjelji mode dao svoj doprinos zaštiti životinja.

Rajnke (30) je nadahnuće dobio u šumi medvjeda Miric, gdje žive životinje spasene iz zooloških vrtova, cirkusa i sa privatnih posjeda. U šumi se ljetos zadesio slučajno, dok je bio na putu.

"Tema me je dirnula na mnogo načina i rastužila, tako da to prosto moram da pokažem na modnoj pisti," rekao je Rajnke za agenciju dpa.

Dizajner želi da za ovaj projekat čuje što više ljudi.

Manekenke su na njegovoj reviji nosile velike alke za nos - jer medvjede su dugo dresirali da plešu.

Jakna sa puno tila i braon rukavima je podsjetila na cirkuskog krotitelja. Na kraju revije je uslijedio poziv na donacije.

Nedjelja mode u Berlinu održava se dva puta godišnje. Očekuje se da će manifestaciji prisustvovuju i američka glumica Endi Mekdauel sa svojom ćerkom Rejni Kueli.

Rajnke za sljedeću zimu preporučuje odjeću od grubih materijala i iz domaće radinosti. Od boja izdvaja braon, koja može lijepo da izgleda uz zlato. Potpuno crni autfit, dodao je, i dalje ne izlazi iz mode.

Bonus video: