Neninih 99 luftbalona leti već 40 godina

Melodiju i refren pjesme iz završnih godina hladnog rata vjerovatno odmah može prepozna skoro svako rođen do sredine 1970-ih

3816 pregleda 0 komentar(a)
Nena je prije punih 40 godina oslobodila svojih 99 luftbalona i sa njima i danas leti po svijetu, Foto: picture alliance / dpa
Nena je prije punih 40 godina oslobodila svojih 99 luftbalona i sa njima i danas leti po svijetu, Foto: picture alliance / dpa

Njemačka ima snažnu domaću pop scenu, ali njeni akteri rijetko izbijaju na vrh svjetskih lista. Jedan od izuzetaka je "99 Luftbalona", prepoznatljivih i tačno 40 godina od kako ih su ih pjevačica Nena i istoimeni bend pustili u etar.

Sada 62-godišnja Nena je pjesmu o balonima na koje je jedan general poslao ratne avione misleći da su NLO ili neka druga prijetnja smislila sa gitaristom Karlom Kargesom.

Inspiraciju su dobili na koncertu Rolingstonsa u Zapadnom Berlinu 1982. Tada je gomilu balona puštenih sa bine vetar ponio ka još ograđenom istočnom dijelu grada, a tekst je bio gotov isto veče.

Melodiju je smislio klavijaturista benda, Uve Farenkrog-Petersen, a pjesma o nedužnim balonima kao antiratnom porukom je izašla 24. januara 1983.

"Obožavam tu pjesmu i dogod nastupam, neće biti koncerta bez balona," rekla je Nena za agenciju dpa povodom jubileja. "Putujemo svijetom već 40 godina i mnogo toga smo zajedno proživjeli."

Melodiju i refren pjesme iz završnih godina hladnog rata vjerovatno odmah može prepozna skoro svako rođen do sredine 1970-ih. Danas je ista kakva je bila, uz samo jednu malu izmjenu.

Nena kaže da joj je od prvog dana smetao stih "vidim svijet u ruševinama."

"Odavno pjevam kako 'još ne vidim svijet u ruševinama' i vjerujem da je u našim rukama da tako i ostane, vjerujem u nas ljude i da svi, duboko u srcu znamo da smo zajedno," rekla je Nena.

Bonus video: