Premijera "Inspekcije": Komad između pelina i vanile

“Predstava se bazira na našem mentalitetu kojim često prikrivamo neke negativnosti”
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2017. 15:03h

Predstavom “Inspekcija” Stevan Koprivica je ponudio, a Goran Bulajić uobličio komad koji egzistira između “pelina i vanile”, ostavljajući publici da sama izabere sa kojim ukusom na nepcima će, nakon gledanja premijere, otići kući. “Inspekcija” pomenutog dvojca, u produkciji Nikšićkog pozorišta, označila je početak pozorišne sezone u gradu pod Trebjesom.

“Ovo je angažovan komad, nešto što se zove crna komedija, jer ono što je smiješno ishodi baš i nijesu smješni. Bazira se na našem mentalitetu, a mentalitet je često samo alibi da bi pokrili neke svoje negativnosti. Zadatak komedije je da se poigra ili ironizira nešto što su devijacije naše stvarnosti”, kazao je Koprivica nakon premijere.

Komad je aktuelizovao našu zbilju - tu su i političke podvale, “sređivanje” mjesta zbog EU, kupljene diplome, “čistokrvni” mještani i došljaci, generacije koje su prespavale osnovno i srednje obrazovanje…

“Kada bi ovo bio samo politički komad, onda bi se svodio na plakat. Mi smo se trudili da ovo ne bude plakat, nego angažovana komedija čiji ishodi nijesu baš tako komedijski nego su u nekom socijalnom ili psihološkom smislu malo i gubitnički”, kazao je Koprivica zadovoljan što su i reditelj i glumci na pravi način shvatili i iznijeli tekst.

Trebješanin kaže da je funkcija pozorišta da postavlja i otvara pitanja a publika daje svoj sud

Pohvalio je odnos Bulajića preme piscu, jer u vremenu kada reditelji dezavuišu pisce i iznose neke svoje istine, mimo teksta, pravo je zadovoljstvo, kako je kazao, sarađivati sa čovjekom koji gradi svoju “pozorišnu poetiku na naslanjajući se na premise koje tekst pruža”.

“Pozorište se pravi samo isključivo za publiku i ona prosuđuje o sudbini predstave. Slobodan sam da mislim da posle reakcije publike nakon premijere smo na dobrom putu da ovo bude dugovječan komad. Svi su dali svoj maksimum, na čelu sa Simom Trebješaninom koji je frontmen postave, motor svega ovoga”, kazao je Koprivica.

A Trebješanin je pokazao da mu dirigentska palica u predstavi dobro stoji i da mu je s pravom povjerena glavna rola.

“Jako sam zadovoljan. Svi smo maksimalno smo dali svoj angažman u ovoj predstavi. Nijesmo se štedjeli ni malo. Imali smo želju da ovo uradimo dobro, da ispričamo neku priču koja je prilično aktuelna. Radili smo malo u karantinskim uslovima i nismo namjerno htjeli da nam neko dolazi tokom proba. Publika je reagovala fenomenalno. Mislim da je ovo predstava koja publici pruža puno smijeha tokom gledanja, a ostaće gorak ukus posle gledanja”, kazao je Trebješanin koji u predstavi tumači lik Milivoja, predsjednika Uvale, malog mjesta od 700 stanovnika.

“Glumački je ovaj lik bilo jako zahvalno igrati, ali i užasno teško jer cijelo vrijeme ste maltene na sceni i treba vam ogromna koncentracija za igru. Bukvalno cijeli ansambl je na vašim plećima. Vi ste taj koji ‘vuče’ i možda svi tokom izvođenja predstave imaju, uslovno rečeno, pravo na grešku, ali Milivoje nema. Ako bi on pogriješio predstava bi otišla nekim drugim tokom koji niko od nas ne želi”, priznao je Trebješanin kome je iskustvo i promišljanje, kako reče, pomoglo da dobro “rasporedi energiju” i predstavu odvede u pravom smjeru, da natjera publiku na smijeh, ali i na razmišljanje, da im pruži dobru zabavu, ali i uzbudljivu tišinu.

Na pitanje da li je opasno igrati se temama iz predstave, Trebješanin odgovara da nije jer funkcija pozorišta je da postavlja i otvara pitanja a publika je ta koja daje svoj sud.

Pored Trebješanina, u predstavi igraju Julija Milačić, Marija Đurić, Jovan Krivokapić, Jelena Nenezić Rakočević, Nikola Vasiljević, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Vukan Pejović i Boban Čvorović.

Za scenografija je zadužena mr Anka Gardašević, kostime je uradila mr Jelena Đukanović, a muziku Dino Kapetanović ("Autogeni trening").

Prva repriza predstave odigrana je sinoć i imaće deset igranja, potvrdio je Trebješanin.

Bulajić: Priča koja glumcu nudi prostor

Zadovoljstvo zbog učinjenog nije krio ni reditelj Bulajić , koji je kazao da na premijerama priča rijetko “proradi u najvećem dijelu” a sa “Inspekcijom” se to dogodilo.

“Različiti glumački habitus i različita glumačka iskustva, različite generacije, od studenata do iskusnih glumaca, ali mislim da je velika stvar da smo, što se teksta tiče, bili na teritoriji o kojoj smo svi imali pozitivan odnos. Od prve probe to je išlo efektno, sa uživanjem što se vidi po igri. Glumci vole Stevanove tekstove. To je dramaturgija, priča koja nudi glumcu dovoljno prostora. I ja sam se potrudio da ga omogućim i to je očigledno dalo rezultat”, kazao je Bulajić .

Galerija

Bonus video: