Nećemo prljati bend dnevnim temama, one su prolazne

Supergrupa “VIDIQ” koju čine Milan Stanković, Milen Zlatanović Zmo i Andreja Jovanović objavila EP “Hotel Yugoslavija”
347 pregleda 0 komentar(a)
VIDIQ, Foto: Privatna arhiva
VIDIQ, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.11.2018. 12:44h

Supergrupa “VIDIQ” koju čine Milan Stanković aka SevdahBaby - gitara, Milen Zlatanović Zmo - bas i Andreja Jovanović - bubanj nedavno su objavili EP “Hotel Yugoslavija” na kojem su se našle četiri kompozicije. Njih trojica su i ranije sarađivali u formaciji “SevdahBaby Live”, a o tome otkud ideja da se napravi novi projekat-bend, Stanković za “Vijesti” priča:

“Gledano iz moje perspektive, kroz godine su mi se nakupljale neke gitarske ideje koje nikako nisam uspijevao da uklopim u “SevdahBaby” zvuk. I nekako sam se potajno nadao da će doći trenutak kada ću moći te, za mene zrelije i ozbiljnije pjesme da zasviram pred publikom. A onda se jednog 12. jula 2018. godine, baš u Crnoj Gori u Tivtu, kada smo poslije jedne teške svirke nas trojica utapali stres u pivu, desila magija. Andreja i Zmo su me pitali - ‘kada pravimo bend samo nas trojica?’ I to je bilo to - ime i logo su došli kasnije”, prisjeća se Stanković.

Zvuk benda “VIDIQ” je mješavina svega što su njih trojica radili do sada - ima gruv “SevdahBaby”, a takođe i žestinu bendova u kojima su Zmo i Andreja svirali.

“Činjenica je da sam ja u ‘VIDIQ-u’ napravio najveći skok iz svog dosadašnjeg žanra. Ali isto tako sam i odrastao na bendovima poput ‘Pearl Jama’, ‘Soundgardena’, ‘Alice in Chainsa’ i ‘Nirvane’. Tako da je rokenrol stav uvijek bio tu negdje u meni. Isto tako, Zmo je taj koji VIDIQ zvuk definitivno više vuče ka rokenrolu, ja malo više ka elektronici - čini mi se da za sada Andreja predstavlja sponu, ali su ti odnosi jako fluidni, zato je i izazov raditi u bendu u kome ne zavisi baš sve od mene”, priznaje Stanković.

Prvi singl “Hotel Yugoslavija” po kojem je i nazvan EP objavljen je prije četiri mjeseca.

“Taj singl je izašao bukvalno samo kao signalna zastavica, kao ‘hej ljudi, mi smo tu, postojimo’. Neki mediji su to ukačili i hvala im, ali smo znali da će prave stvari da se dese tek sada, na jesen, kada izađe spot. Tako da je taj singl i kao besplatan download bio samo uvod u cijelo izdanje. Oni koji su čuli su uglavnom bili iznenađeni, jer su zbog pojavljivanja mog imena očekivali pitku, plesnu muziku, a ne rokenrol uragan. Ali, poslije prvog iznenađenja, reakcije su uglavnom pozitivne”, otkriva Stanković. Njihov EP sa četiri pjesme može se preslušati na zvaničnom Youtube kanalu benda, kao i pogledati spot za numeru “Bol”. Sve pjesme su na granici društveno-angažovanih singlova, a na pitanje koliko je teško ispričati priču, a opet ne preći u kritiku, Milan priznaje:

“Na svu sreću, imam mudre i zrele ljude kao saborce u ovoj priči. Ja bih kao tekstopisac možda otišao i previše u kritiku, čak možda i u dnevno-političke teme, jer me mnogo toga boli, a znam da bih našao gomilu istomišljenika i u publici. Ali sam uz Andrejinu pomoć shvatio da zapravo ne bi trebalo da prljamo “VIDIQ” dnevnim temama, jer je sve to prolazno, želimo da se bavimo malo uzvišenijim, većim temama”, kaže muzičar.

Glavni vokal u pjesmama dosta semplovan i teško prepoznatljiv, no i za taj dio je zadužen Stanković.

“To je takođe bio veliki korak za mene, jer sam do sada bio samo čovjek iz sijenke, mastermind. Ali sam shvatio da ne želim više da se krijem, želim da upoznam i taj dio bavljenja muzikom”, tvrdi muzičar. Trio “VIDIQ” je prvi nastup imao u klubu Subbeerni centar u Beogradu, a nada se da će se uskoro predstaviti publici i širom ex-Yu prostora.

“Ideja je da što više sviramo, jer imamo veoma tehnološki ozbiljan sistem, pjesme zaista uživo zvuče kao sa studijskog snimka, zato i volimo da svoj zvuk zovemo ‘future rock’”, zaključuje Stanković.

Neće zapostaviti projekat “SevdahBaby”

Stanković obećava da zvog ove supergrupe neće zapsotaviti karijeru koju već godinama uspješno gradi kao DJ i producent “SevdahBaby”. “Moja ideja je da oba projekta rade paralelno, ali sada je definitivno “VIDIQ” u prvom planu. SevdahBaby sam suzio na svoj solo projekat, sa povremenim saradnicima, dok sam bendovsku priču zadržao za ‘VIDIQ’”, objašnjava on.