Broj seksualnih napada u američkoj vojsci povećan 10 odsto

Ukupno, tokom fiskalne godine koja je završena 30. septembra prijavljeno je 6.769 seksualnih napada, dok ih je tokom 2016. bilo 6.172
83 pregleda 0 komentar(a)
žena vojnik, Foto: Shutterstock
žena vojnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2018. 16:56h

Američki zvaničnici saopštili su da je broj prijavljenih seksualnih napada u svim rodovima vojske povećan za 10 odsto u 2017. godini.

Ukupnom povećanju je najviše doprinio porast od 15 odsto broja prijava za seksualno nasilje u marincima, naveli su zvaničnici upoznati s podacima.

Marinci su bili u središtu prošlogodišnje istrage Mornaričke kriminalističke službe (NCIS), a pokrenuli su kampanju podizanja svijesti o neprikladnom ponašanju i jačanju kontrole propisa i ponašanja na društvenim mrežama.

U ratnoj mornarici i ratnom vazduhoplovstvu broj prijava je porastao devet odsto, a u kopnenim snagama osam odsto.

Ukupno, tokom fiskalne godine koja je završena 30. septembra prijavljeno je 6.769 seksualnih napada, dok ih je tokom 2016. bilo 6.172.

Prošle godine je istraživanje u okviru godišnjeg izvještaja pokazalo napredak u borbi protiv seksualnog nasilja, jer je manje od 15.000 pripadnika vojske SAD sebe opisalo kao žrtve neželjenih seksualnih kontakata. To je za 4.000 manje od broja iz 2014. i ogromni pad u odnosu na 26.000 iz 2012.

Istraživanja se sprovode svake druge godine pa je nemoguće reći da li ovogodišnji porast broja prijava odgovara padu broja anonimnih prijava neprikladnog ponašanja u vojsci.

Zvaničnici Pentagona tvrde da je povećan broj prijavljenih napada pozitivan trend jer se radi o prestupu koji se često ne prijavljuje, kako u vojsci tako i u društvu u cjelini.

Kako on kažu, veći broj prijava pokazuje više vjere u sistem i veću podršku za žrtve. Nije, međutim, jasno da li povećan broj prijava u 2017. predstavlja sve veći problem ili je samo veći broj žrtava spreman da istupi.

U pokušaju da bolje shvati dubinu problema, Pentagon je nekoliko godina sprovodio anonimna istraživanja da bi pratio seksualne napade, uznemiravanje i druge slične probleme.

Prema navodima nekoliko američkih zvaničnika, broj prijavljenih seksualnih napada u marincima povećan je s 870 u 2016. na 998 prošle godine, dok je mornarica zabeležila porast s 1.450 na 1.585.

Početkom prošle godine izbio je skandal kada su fotografije nagih pripadnica marinaca, veteranki iz svih rodova vojske i drugih žena bile dijeljene na Fejsbuk stranici "Ujedinjeni marinci" (Marines United). Neki od komentara koji su pratili te slike su bili vulgarni i prijeteći.

Neke od žena na fotografijama bile su identifikovane a neke nisu. Poslije višemjesečne istrage, NCIS je zaključio da su najveći dio slika činili selfiji ili da su žene dobrovoljno pozirale i podijelile slike, što nije protivzakonito čak ni po vojnim propisima.

Zbog toga je samo mali broj pripadnika američke vojske bio optužen ili podvrgnut disciplinskim mjerama zbog učešća na stranici.

Bonus video: