Broj seksualnih napada u američkoj vojsci povećan 10 odsto

Ukupno, tokom fiskalne godine koja je završena 30. septembra prijavljeno je 6.769 seksualnih napada, dok ih je tokom 2016. bilo 6.172
79 pregleda 0 komentar(a)
žena vojnik, Foto: Shutterstock
žena vojnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2018. 16:56h

Američki zvaničnici saopštili su da je broj prijavljenih seksualnih napada u svim rodovima vojske povećan za 10 odsto u 2017. godini.

Ukupnom povećanju je najviše doprinio porast od 15 odsto broja prijava za seksualno nasilje u marincima, naveli su zvaničnici upoznati s podacima.

Marinci su bili u središtu prošlogodišnje istrage Mornaričke kriminalističke službe (NCIS), a pokrenuli su kampanju podizanja svijesti o neprikladnom ponašanju i jačanju kontrole propisa i ponašanja na društvenim mrežama.

U ratnoj mornarici i ratnom vazduhoplovstvu broj prijava je porastao devet odsto, a u kopnenim snagama osam odsto.

Ukupno, tokom fiskalne godine koja je završena 30. septembra prijavljeno je 6.769 seksualnih napada, dok ih je tokom 2016. bilo 6.172.

Prošle godine je istraživanje u okviru godišnjeg izvještaja pokazalo napredak u borbi protiv seksualnog nasilja, jer je manje od 15.000 pripadnika vojske SAD sebe opisalo kao žrtve neželjenih seksualnih kontakata. To je za 4.000 manje od broja iz 2014. i ogromni pad u odnosu na 26.000 iz 2012.

Istraživanja se sprovode svake druge godine pa je nemoguće reći da li ovogodišnji porast broja prijava odgovara padu broja anonimnih prijava neprikladnog ponašanja u vojsci.

Zvaničnici Pentagona tvrde da je povećan broj prijavljenih napada pozitivan trend jer se radi o prestupu koji se često ne prijavljuje, kako u vojsci tako i u društvu u cjelini.

Kako on kažu, veći broj prijava pokazuje više vjere u sistem i veću podršku za žrtve. Nije, međutim, jasno da li povećan broj prijava u 2017. predstavlja sve veći problem ili je samo veći broj žrtava spreman da istupi.

U pokušaju da bolje shvati dubinu problema, Pentagon je nekoliko godina sprovodio anonimna istraživanja da bi pratio seksualne napade, uznemiravanje i druge slične probleme.

Prema navodima nekoliko američkih zvaničnika, broj prijavljenih seksualnih napada u marincima povećan je s 870 u 2016. na 998 prošle godine, dok je mornarica zabeležila porast s 1.450 na 1.585.

Početkom prošle godine izbio je skandal kada su fotografije nagih pripadnica marinaca, veteranki iz svih rodova vojske i drugih žena bile dijeljene na Fejsbuk stranici "Ujedinjeni marinci" (Marines United). Neki od komentara koji su pratili te slike su bili vulgarni i prijeteći.

Neke od žena na fotografijama bile su identifikovane a neke nisu. Poslije višemjesečne istrage, NCIS je zaključio da su najveći dio slika činili selfiji ili da su žene dobrovoljno pozirale i podijelile slike, što nije protivzakonito čak ni po vojnim propisima.

Zbog toga je samo mali broj pripadnika američke vojske bio optužen ili podvrgnut disciplinskim mjerama zbog učešća na stranici.