MIT festival: "Velika bilježnica" u Zetskom domu

Predstava se radi u saradnji sa Zakladom Hrvatska bez mina
0 komentar(a)
Velika bilježnica, Foto: Zetski dom
Velika bilježnica, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 19.09.2017. 09:53h

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom sjutra u 20 časova u okviru MIT 2017 gostuje Zagrebačko kazalište mladih sa predstavom “Velika bilježnica”, po tekstu Agote Kristof, u režiji Edvina Liverića.

“Velika bilježnica”, u dramatizaciji Lane Šarić, predstava je o odrastanju u doba rata. Ispirisana dječjim rukopisom oblikovanim strašnim okolnostima vremena koje se, kako danas možemo vidjeti, uvijek i iznova ponavlja, svjedoči o razornoj premoći trenutka u kojem živimo nad ljudskim i humanim u svakome od nas.

Iz dječje perspektive, svijet je lišen političke i istorijske dimenzije. Velike ratne sile svedene su na veličinu dječjih igračaka. Cijeli je svijet začudna paleta likova, stanovnika malog pograničnog mjesta ukliještenog između vojski i ratova što se cijelo jedno stoljeće izmjenjuju.

Ko su osvajači, a ko oslobodioci, ko prijatelji, a ko neprijatelji, djeci nije ni važno. Suočavajući se s upitnim uzorima, izgubljenim idealima, poremećenim vrijednostima, nestalim, mrtvim ili odsutnim roditeljima, sve što djeca pokušavaju jeste - preživjeti.

Povremeno duboko i instinktivno pravedna, povremeno zvjerski okrutna, djeca kao autodidakti knjigu svojih života ispisuju na otuđen, neočekivan, emocija naizgled lišen način, u epohi koja im i nije ostavila drugi izbor.

Igraju: Vedran Živolić, Petar Leventić, Marica Vidušić, Dora Polić Vitez, Danijel Ljubojak, Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Merima Ključo / Krešimir Lulić.

Predstava se radi u saradnji sa Zakladom Hrvatska bez mina.

Bonus video: