"Trudna priča" oduševila publiku na Cetinju

Predstavu je režirala crnogorska rediteljka Lidija Dedović
57 pregleda 0 komentar(a)
Trudna priča, zetski dom, Foto: Zetski dom
Trudna priča, zetski dom, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 19.09.2017. 08:42h

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom preksinoć je u okviru MIT festivala izvedena predstava “Trudna priča”, Teatra Komedija iz Skoplja, po tekstu Blagice Sekulovske, a u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović. Snažan aplauz kojim je Cetinje nagradilo glumački ansambl svjedoči da je crnogorska publika razumjela komad uprkos jezičkoj barijeri i njegovoj čvrstoj povezanosti sa makedonskom književnošću i prilikama u toj zemlji.

Predstava vodi u budućnost tri ženska lika iz makedonske dramske književnosti 20. vijeka. U tom vremenu, koje kao da je već počelo, više nije važno biti sa drugim ljudima, u njemu caruje individualizam u najizolovanijem i najsebičnijem obliku. Predstava navodi publiku na preispitivanje. U takvom svijetu tehnologija otuđuje ljude jedne od drugih, i više nas neće zanimati kakvog je ukusa hrana koju jedemo, bavićemo se galaksijama i dostignućima, žene će rađati djecu sebi samima birajući osobine budućeg oca u bolničkom katalogu.

“Ljudi imaju sve manje vremena za nju, ali ljubav na kraju ostaje, ona nas potiče da ujutru ustanemo, bijemo bitke, legnemo i sjutradan opet ustanemo. Koliko god pričali u predstavi koliko je super in vitro inseminacija, kako nam ne treba muž, to je srž predstave, u jednom trenutku moj lik shvata da se treba vratiti korijenima, imati dijete sa muškarcem. Mislim da je bio pravi pogodak što smo uzeli reditelja sa strane. Ovo je tekst koji se tiče nas, Makedonaca. Da je bio makedonski režiser, to bi možda otišlo u neku patetiku. Lidija je pametno, napravila žensku distancu, izvukla sve iz teksta, ali je to lijepo spakovala. Preksinoć ste vidjeli predstavu Noć makedonskog reditelja, nadamo se da će taj komad doći u Makedoniju u pozorište Komedija na naš festival“, kazala je Jelena Žugić, glavna glumica u predstavi.

“Sukob između prirodnog, suštinskog i modernog vremena koje nas surovo jede i ostavlja nas da budemo upućeni sebi samima, to je postulat 21. vijeka. Karakteri su vrlo upečatljivi jer su ih napisali najbolji makedonski pisci 20. vijeka i taj bijeg u drugi žanr daje novu mogućnost za osvajanje slobode. U Makedoniji je glumcima lakše komunicirati na tu temu jer Makedonci poznaju likove i sadržaj ih se jako tiče. Ali crnogorska publika je bila pažljiva, studiozna, ušla je u priču. Zajednički smo osvajali novi teren slobode. Čovjek se toliko otuđio u toj potrazi za velikim ciljevima, a zaboravio je da li je srećan, koja je to promjena za njega najvažnija. To je nit kojom sam se rukovodila zajedno sa svima njima“, kazala je rediteljka Lidija Dedović.

“Trudna priča” briljirala je na 52. nacionalnom pozorišnom festivalu"Vojdan Černodrinski” u Makedoniji. Ovaj komad proglašen je za najbolju predstavu u cjelini, a 16. juna u Prilepu, ansambl je imao veliki rezlog za slavlje osvojivši još četri nagrade.

Bonus video: