BRONZA NA SVJETSKOM KUPU ŠAMPIONA

Kolaković donio Iranu prvu medalju na svjetskim takmičenjima!

Na takmičenju na kojem, pored domaćina Japana, učestvuju kontinentalni šampioni, Iran je savladao Italiju (3:2), Sjedinjene Američke Države (3:2), Japan (3:1) i na kraju Francusku (3:2), dok je jedini poraz doživio od Brazila (3:0), koji je osvojio titulu
99 pregleda 3 komentar(a)
Odbojkaši Irana, Igor Kolaković, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Irana, Igor Kolaković, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 04.04.2019. 23:35h

Odbojkaši Irana slave prvu medalju u svojoj istoriji na takmičenjima pod okriljem Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), a velike zasluge za to pripadaju crnogorskom treneru - Igoru Kolakoviću!

Nakon što je izborio (očekivano) plasman na Svjetsko prvenstvo (njegov četvrti uzastopni, takođe i za Irance), koje se održava iduće godine u Italiji i Bugarskoj, Kolaković je sa Irancima osvojio bronzu na Svjetskom kupu šampiona u Japanu  (u Osaki i Nagoji), sa skorom od četiri pobjede i porazom.

Na "Svjetskom prvenstvu u malom", takmičenju na kojem, pored domaćina Japana, učestvuju kontinentalni šampioni, Iran je savladao Italiju (3:2), Sjedinjene Američke Države (3:2), Japan (3:1) i na kraju Francusku (3:2), dok je jedini poraz doživio od Brazila (3:0), koji je i osvojio titulu. Drugo mjesto zauzela je Italija.

"Protiv Francuske je utakmica bila interesantna i na visokom kvalitetu odbojke. Srećan sam jer smo takmičenje završili pobjedom. Nakon pobjeda protiv Sjedinjenih Američkih država i Italije, znali smo da imamo bronzu u džepu, pa sam pitao igrače da li do kraja žele da se bore za još neku pobjedu ili ne. Rekli su mi da žele da igraju za pobjede, jer su željeli da turnir završe pobjede. To me čini srećnim", rekao je Kolaković, u čijem su stručnom štabu bivša dva člana Budućnosti, pomoćni trener Dragan Kobiljski i kondicioni trener Danijel Mišić.

Interesantno, Brazil, Italija i Iran su imali po četiri pobjede, ali su Brazil i Italija završili sa po 12 bodova ("karioke" su odbranile pehar zbog boljeg set-količnika), a Iran devet, jer je tri meča dobio u taj-breku.

Četvrto mjesto zauzele su Sjedinjene Američke Države (osam bodova), peto Francuska (četiri), a posljednje Japan (bez bodova).

Brazil je osvojio četvrtu uzastopnu titulu, petu ukupno, i jedini ima medalje na svih sedam takmičenja (ima i dva srebra) koja se od 1993. godine održavaju svake četvrte godine.

"Ove godine smo imali mnogo problema sa povredama i malo vremena za oporavak. Ali smo godinu završili na najbolji način za reprezentaciju i narod Irana. To je veoma važno jer je iranski narod pružio veliku podršku reprezentaciji, i zaslužuje ovu medalju na jednak način kao i igrači. Prva medalja je veoma važna za iransku odbojku, daje nam dodatnu motivaciju za narednu godinu i za naše mlade igrače", dodao je Kolaković.

Kolaković je kao selektor osvojio devetu medalju u karijeri, jer je na klupi Srbije osvojio osam.

Bio je prvak Evrope na EP u Austriji i Češkoj 2011. godine, osvojio je bronzu na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2010, bronze na EP u Rusiji 2007. i Danskoj 2013. godine, te dva srebra (2008, 2009) i bronzu (2010) u Svjetskoj ligi. Sa selekcijom do 23 godine je vicešampion svijeta.

Kao pomoćni trener Ljubomira Travice, ima bronzu sa EP u Rimu i Beogradu 2003. i bronzu (2004) i srebro (2005) u Svjetskoj ligi, te Svjetski kup u Japanu (2003).

Kolaković je igračku karijeru počeo i završio u Budućnosti. Između toga igrao je u beogradskom Partizanu, sa kojim je osvojio po dvije titule prvaka i Kupa Jugoslavije.

Sa ekipom Budućnosti kao trener ima tri titule (2002, 2005, 2006) i Kup u bivšoj državi (2000), te dvije titule (2007, 2008) i tri Kupa (2007, 2008, 2009) u nezavisnoj Crnoj Gori.

Sa slovenačkim ACH volejom je osvojio duplu krunu u Sloveniji, i trofej u Srednjoevropskoj ligi. Do ljeta prošle godine bio je trener francuskog Kana...