Tužioci ispituju ko su sve stranci u DPS-u

Državljanstvima sedam članova DPS-a bave se osnovna državna tužilaštva u Kotoru, Herceg Novom i Pljevljima, potvrđeno je “Vijestima” iz ovih institucija
208 pregleda 14 komentar(a)
pasoši, Foto: Arhiva Vijesti
pasoši, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.09.2017. 06:36h

Tužioci u više crnogorskih gradova ispituju navode Demokrata da sedam visokih funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) ima strano državljanstvo.

To je potvrđeno “Vijestima” iz osnovnih državnih tužilaštava u Kotoru, Herceg Novom i Pljevljima.

Demokrate su početkom sedmice pozvale tužilaštvo da reaguje po pitanju dvojnih državljanstava članova DPS-a kao što je to uradilo u slučaju predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.

Tužilaštvo je saopštilo da ispituje državljanstvo Jokića dan nakon što je poslanik DPS-a Danijel Živković javno pitao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića o tom slučaju.

U DPS-u tvrde da je predsjednik Opštine u vrijeme prošlogodišnjih izbora u Kotoru imao državljanstvo Srbije i time prekršio više zakona. Jokić je negirao da je državljanin bilo koje druge države osim Crne Gore.

Demokrate su negirale i da njihov poslanik Mijomir Pejović ima državljanstvo druge zemlje.

Kotorsko tužilaštvo se sada bavi navodima Demokrata da je članica DPS-a iz Budve Vesna Vučetić državljanka Srbije.

"Povodom medijskih navoda da je odbornica SO Budva V.V. državljanka Republike Srbije i da je na taj način došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran je predmet kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Izviđaj je u toku”, kazala je “Vijestima” portparolka kotorskog tužilaštva, tužiteljka Tijana Čelanović.

Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisano je da punoljetni državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko, ukoliko je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države.

Dvojno državljanstvo se može uspostaviti na osnovu bilateralnih sporazuma, ali ga Crna Gora nema potpisanog sa Srbijom.

Crna Gora, kako je kazao premijer Duško Marković, radi na finalizaciji sporazuma o dvojnom državljanstvu sa BiH.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo.

I iz hercegnovskog tužilaštva su kazali da se bave navodima da li su odbornici DPS-a u SO Herceg Novi Stevan Koprivica i Nevena Keković strani dravljani.

Demokrate tvrde da su njih dvoje državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu.

On je bio četvri, a ona šesta na izbornoj listi DPS-a u Herceg Novom.

“Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom je formiralo predmet na osnovu navoda objavljenih u sredstvima informisanja, koji se tiču pitanja državljanstva odbornika u Skupštini opštine Herceg Novi. Preduzimaju se radnje u cilju provjere iznijetih tvrdnji i nakon prikupljanja potrebnih obavještenja tužilaštvo će ocijeniti da li postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazao je državni tužilac Nikola Samardžić.

Demokrate tvrde da su odbornici DPS-a iz Pljevalja Sabrina Hadžiosmanović i Mervan Avdović državljani Bosne i Hercegovine.

Takođe tvrde da su direktor „Čistoće“ Saša Ječmenica i predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milko Čolović državljani Srbije.

“Ovo tužilaštvo je formiralo predmet radi provjere istaknutih navoda s ciljem utvrđenja da li u radnji nekog lica ima elemenata nekog od krivičnih djela za koje se goni po službenoj dužnosti ili eventualno prekršaja”, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima Milivoje Tomčić.

Bonus video: