Sve što ste oduvijek htjeli da znate o planiranju

Nisam primijetio da su ovi iz MORiT pomenuli okrugli sto ovom prilikom - okrugli sto na koji se, tradicionalno, nakon što Vlada CG utvrdi Predlog zakona
1 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Borislav Vukićević
Pavle Radulović, Foto: Borislav Vukićević
Ažurirano: 16.09.2017. 19:13h

"Jer, bez obzira da li prostor tretiramo kao resurs ili kao egzistencijalni fundament, njegov kvalitet i njegova budućnost tangiraju svakog od nas."

Iz govora gospodina Branimir Gvozdenovića, tada ministra održivog razvoja i turizma, na otvaranju Crnogorske postavke na XV Međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenale u Veneciji 2016. (Fundamentals, Alejandro Aravena)

Pitaju me neki kako sam proslavio 53. rođendan... Dakle, prvo po pet-šest rakija, spontano, pa su išle kobasice domaće na ražanj - uz Krgovićev vranac - Arhonto (dobar je, ali nije, rekao bih, dobar za sve te pare) - i još po dvije-tri ukljeve suve, isto na ražanj, samo da probamo valjaju li - i standardno finiširanje običnim vrancem - Plantaže (prethodno smo, podrazumijeva se, popili sav Arhonto).

I poslije sam čitavu noć sanjao kako pokušavam da preplivam led-ledenu Moraču na Sastavke, ali ne uspijevam, nikako... Idu dani, a godine lete itd.

I hajde ti, majčin sine, uzmi sad da se ozbiljno baviš zakonima i pripadajućim aktima što pokrivaju oblast planiranja, tj. uređenja prostora naše, svima nama najdraže CG - i još u ozračju poražavajuće činjenice da ta problematika malo koga zanima - a od suštinskog je značaja - za razliku od problematike vezano za ukrasni gvozdeni element na vrhu Sat-kule u Podgorici, na primjer, koja svakoga zanima, a sigurno nije, ako ćemo pravo, od nekog suštinskog značaja.

Šalu na stranu, ne stigoh da ovjerim kako treba ni novi Nacrt zakona o planiranju i izgradnji, a kamoli da bacim valjan komentar, tj. konstruktivnu primjedbu na isti, a ovi - ne znamo tačno koji, niti smo ikada znali koji tačno (imenom i prezimenom) - ovi što nastupaju pod firmom Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORiT) - izbaciše uredno i novi Predlog zakona o planiranju i izgradnji - uz podrazmijevajući blagoslov Vlade CG, nadasve.

Naravno da nije lako pronaći pomenuti Nacrt zakona o planiranju i izgradnji na pomenutoj Internet stranici ovih dana - isključivo radi usporedbe sa Predlogom zakona - ali to je neka druga priča. Uostalom, ako zapnete iskopaćete i taj Nacrt, garantovano. Pazite samo, molim vas, da ne pobrkate Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz novembra 2015. sa Nacrtom zakona o planiranju i izgradnji iz maja ove godine, a pogotovo ne biste smjeli da pobrkate Predlog zakona o planiranju i izgradnji iz aprila ove godine sa aktuelnim Predlogom zakona o planiranju i izgradnji, od prije par nedelja. Dakle, na adresi mrt.gov.me odnedavno imamo i pomenuti novi Predlog zakona i nešto što se zove, pazite sad: Izvještaj o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji. Što će reći da u MORiT transparencije ne fali ovih dana, sve je otvoreno i dato javnosti na uvid, u duhu pozitivnih evropskih praksi - ako izuzmemo činjenicu da javnosti ni ovoga puta nije bilo omogućeno da direktno participira ni u izradi novog Nacrta, ni u izradi aktuelnog Predloga, što se, unekoliko, kosi sa pozitivnim evropskim praksama. Siguran sam, sa druge strane, da bi malo ko bio voljan da se aktivno uključi u te procese, čak i u slučaju da su ovi iz MORiT digli roletne. Opet, dok ovi iz MORiT ne digne roletne nećemo znati što se tamo zbiva.

Samo pazite, molim vas, da ne pobrkate pomenuti Izvještaj o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji - o javnoj raspravi koja je, valja naglasiti, provedena u maju i junu - sa Izvještajem o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz septembra prošle godine - sa izvještajem o javnoj raspravi koja je provedena, ako se ne varam, u periodu od decembra 2015. godine do februara ili marta prošle godine. Hoću da kažem da su oba izvještaja zapravo segmenti iste neispričane priče - i da su skoro pa jednako zanimljivi - s tim da je posljednji Izvještaj aktuelan - i biće aktuelan do momenta kada Zakon bude usvojen - a prethodni je, u suštini, u ovom trenutku nebitan.

Sve što ste oduvijek htjeli da znate o stanju u tzv. sektoru planiranja, odnosno uređenja prostora i izgradnje objekata u našoj najljepšoj CG, a nikada se sami ne biste sjetili da pitate (nekoga) - imate u tom Izvještaju o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o planiranju i izgradnji koja je, ponoviću, provedena u maju i junu. Taj Izvještaj je, ako mene pitate, dokument od neprocjenjivog povijesnog značaja - jer pruža vrlo realan uvid u naš aktuelni, nazovi planersko-urbanističko-arhitektonski ambijent - u taj garavi kazan u kojem ružna vještica kuva sudbu kletu našeg prelijepog prostora - prostora u koji se svi kunemo - prostora koji je, ujedno, vele neki, naš najdragocjeniji resurs (vjerovatno je i jedini realan resurs u ovom krajnje nedefinisanom povijesnom trenutku).

Moram vam priznati, usput, da mi ni na kraj pameti nije bilo da se probijam kroz pomenuti Izvještaj baš ovih dana, upravo suprotno, ali to je, izgleda, bilo jače od mene. Desilo se da su me visceralne (to je prava riječ) scene odnosa na relaciji - svi ostali: MORiT - visceralne scene u koje sam imao uvid posredstvom Izvještaja - u jednom trenutku usisale u svoju fantastičnu auru. MORiT očigledno namjerava da, sa jedne strane, nekima definitivno otvori sva vrata, vrlo široko, najšire - to vam je ta priča o poziciji CG na tzv. Doing Business listi (The World Bank), priča koju vrlo rado priča gospodin Pavle Radulović, aktuelni ministar održivog razvoja i turizma - te da dodatno, sa druge strane, pojača stisak oko nekih vratova i simultano podeblja distancu u odnosu na sve ostale tzv. aktere. Kladio bih se, istini za volju, da je vrlo mali procenat CG planersko-urbanističko-arhitektonskih trudbenika svjestan nadolazećeg uragana - tako da je ta stvar, barem što se tiče ovih iz MORiT i njihovih poslodavaca i naredbodavaca, apsolutno sigurna. A što će nam to donijeti - ostaje da se vidi. Nisam optimista, da se razumijemo.

Dakle, ako uspijete da se živi i zdravi probijete kroz džunglu - kroz taj nevjerovatni Izvještaj o javnoj raspravi - ukazaće vam se Planina - zasjaće veličanstvenim sjajem - ukazaće vam se Predlog zakona o planiranju i izgradnji - obasjaće vas zasljepljujućom svjetlošću. Ako nastavite do vrha planine - ako savladate i bespuća Predloga zakona - tek tada ćete znati s kolikom odlučnošću MORiT nameće svoju čeličnu volju kukavnoj planersko-urbanističko-arhitektonskoj CG struci ugašenoj. Ako mi ne vjerujete, poslije 86 strana Nacrta zakona uz pripadajuće mu obrazloženje, 247 strana Izvještaja o javnoj raspravi i 103 strane Predloga zakona uz pripadajuće mu obrazloženje - ukupno 436 strana vrhunske zabave - povjerovaćete, bez rezerve, da je MORiT sedmoga dana - dok smo mi spavali čvrstim snom, ništa ne sluteći - stvorio prostor (i prostor kao apsolutnu kategoriju i prostor CG).

I za kraj, konstatovao bih da nisam primijetio da su ovi iz MORiT pomenuli okrugli sto ovom prilikom - okrugli sto na koji se, tradicionalno, nakon što Vlada CG utvrdi Predlog zakona o planiranju i izgradnji, poziva stručna javnost zainteresovana za detaljnija obrazloženja pojedinih rješenja u Predlogu zakona. Nisam primijetio, takođe, da je ovom prilikom javnost, pogotovo stručna, pozvana da komentariše i daje sugestije koje bi unaprijedile Predlog zakona prije usvajanja.

Ne velim da imam neke konkretne komentare i sugestije na Predlog zakona koje bih bio voljan da u ovom trenutku podijelim sa MORiT - daleko od toga - ali bi mi ipak bilo drago da je otvorena i ta mogućnost.

Bonus video: