Banović priznao krivicu i traži nagodbu oko kazne

Banović je tužiteljki rekao da dvije puške sa optičkim nišanima i prigušivačima pripadaju njegovom prijatelju Đuru Vujoviću...
566 pregleda 16 komentar(a)
Marinko Banović, Foto: Luka Zeković
Marinko Banović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.09.2017. 07:41h

Podgoričanin Marinko Banović (41) rekao je da je svojim džipom prevozio tuđe snajperske puške i tražio da se sa državom nagodi oko kazne.

To je "Vijestima" saopštio njegov branilac, advokat Zoran Piperović.

Prema nezvaničnim saznanjima, osumnjičeni je tužiteljki Jeleni Protić rekao da dvije puške sa optičkim nišanima i prigušivačima pripadaju njegovom prijatelju Đuru Vujoviću (34).

Izvor "Vijesti" tvrdi da je tužiteljki kazao da ga je Vujović zvao da idu u jedno pipersko selo da pucaju iz karabina, ali da je tek po dolasku tamo vidio da je ovaj donio automatsko oružje, a ne lovačke puške.

Isti sagovornik saopštio je da je on Protićevoj objasnio da se oni nijesu krili kada su krenuli na gađanje, već da su u piperskom zaseoku Ožezi razgovarali sa lovočuvarom koji je naišao, a potom otišli ka kući.

Tvrdio je i da 22. avgusta nije bježao od policije koja ih je zaustavila nadomak Vezirovog mosta, već da je krenuo da ide nakon što su ga legitimisali, ali da su inspektori tražili da sačeka.

Objasnio je i da je Vujović tada istrčao iz džipa.

Prema saznanjila lista, tužiteljki je rekao da je godinama prijatelj sa Vujovićem i da iskazom ne prebacuje krivicu na njega - već priča istinu.

"Vijesti" nezvanično saznaju da je njegovu priču potvrdio i Vujović, koji je juče duže od sat iznosio odbranu pred tužiteljkom.

Banović je uhapšen 22. avgusta nakon što je policija u njegovom “land roveru” pronašla dvije snajperske puške i municiju.

Vujović se policiji predao dva dana kasnije, nakon što su inspektori pretresli kuću njegovog oca Dragana (63) i u njoj pronašli tri pištolja i gotovo 500 komada municije različitog kalibra.

Nakon hapšenja Banovića i Vujovića policija je saopštila da će u danilovgradskom Forenzičkom centru vještačiti oduzeto vozilo, oružje i municiju...

"Radi utvrđivanja da li su korišćeni u izvršenju nekog krivičnog djela, dok će se kriminalističkom obradom provjeravati da li su bili namijenjeni za izvršenje nekog krivičnog djela”, navodi se u policijskom saopštenju.

Njima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Očekujemo sporazumno priznanje"

Branioci Banovića i Vujovića, advokati Piperović i Dragoljub Đukanović juče nijesu htjeli da iznose detalje odbrane svojih klijenata.

Piperović je "Vijestima" kazao da je Banović iznio odbranu, priznao da je prevozio oružje i izrazio kajanje.

“Nadam se, da ćemo shodno predlogu koji smo dostavili tužiocu, potisati sporazum o priznanju krivice i tražiti ukidanje pritvora. On je otac petoro maloljetne djece koja žive sa samohranom majkom i mislim da bi bilo u redu da mu sud ukine pritvor. Tim prije što je on danas priznao izvršenje krivičnog djela, odnosno radnju koju traži dispozitiv, a to je da je prevozio oružje koje je zaplijenjeno”, rekao je Banovićev branilac.

Odgovarajući “Vijestima” kazao je da je Podgoričanin obrazložio tužiteljki kako je automatsko oružje dospjelo u njegov automobil:

"Ali ne bih ulazio u te detalje".

Đukanović je potvrdio da je tužiteljka Protić saslušala njegovog branjenika, i da je on iznio odbranu.

Bonus video: