PREMIJERA ZA DAN OPŠTINE

Predstava "Inspekcija" na otvaranju sezone Nikšićkog pozorišta

Stevan Koprivica je istakao da mu imponuje ambicioznost Nikšićkog pozorišta da se ne “povinuje trendu malih predstava”, već da se radi punim kreativnim kapacitetima
143 pregleda 0 komentar(a)
predstava Inspekcija, predstava "Inspekcija", Inspekcija, Stevan Koprivica, Foto: Svetlana Mandić
predstava Inspekcija, predstava "Inspekcija", Inspekcija, Stevan Koprivica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.09.2017. 16:09h

Nikšićko pozorište ovogodišnju pozorišnu sezonu počeće premijerom iz sopstvene produkcije. Riječ je o predstavi „Inspekcija“ Stevana Koprivice, koju je režirao Goran Bulajić. Premijera je zakazana za Dan opštine, 18. septembar, sa početkom u 20 časova, kao poklon gradu i sugrađanima.

Glumački „deseterac“ kome su povjerene uloge u “Insekciji”, čine Simo Trebješanin, Jelena Nenezić Rakočević, Boban Čvorović, Jovan Krivokapić, Nikola Vasiljević, Julija Milačić, Gordana Mićunović, Marija Đurić, Milica Šćepanović i Vukan Pejović.

“Koprivica je kao pisac nevjerovatno zahvalan za glumca. On toliko to napiše tačno da glumac uz malo promišljanja nema šta drugo da radi nego da izađe i kaže to što je on napisao. Sve kolege u predstavi su se trudile da radimo najbolje što možemo, bili smo tu jedni za druge na čelu sa Goranom i želim ovoj predstavi dug život. Nadam se da će ga imati”, poručio je Trebješanin.

Boban Čvorović je kazao da se raduje svim premijerama, bez obzira da li u njima učestvuje ili ne, jer pozorište doživljava kao praznik.

“Odavno nijesam prisustvovao pozitivnijoj atmosferi, i u ovako kratkom roku, za tridesetak dana, da smo došli do premijere. To se jedino desilo kraće kad smo otvorili pozorište, a ja vrlo često otvaram pozorišta”, kazao je Čvorović.

Mlada glumica Marija Đurić priznala je da se osjeća kao da je kući i da je uspjela da “iz te neke dominantne slobode i prijatnosti” napravi nešto sa čime je jako zadovoljna.

“Mislim da je neka najveća sreća kad glumac može da kaže meni je udobno u ovome što ja igram. U predstavi ima i tragičnih i komičnih elemenata i nisam sigurna da li postoji ta linija koja ih razdvaja”, poručila je Đurić.

U predstavi igra još jedna mlada glumica, Milica Šćepanović, koja smatra da je iskoristila mladost i energiju da unese neki novi ritam, a da su svi oni hrabro ušli u priču i stvaranje likova.

“Teže predstave meni kao organizatoru nije dolazilo jer apsolutno ništa nijesam radio. Sve je funkcionisalo kao švajcarski sat. Toliko sam bio nemoćan pored svih njih”, kazao je u svom stilu Velizar Kasalica.

Stevan Koprivica je istakao da mu imponuje ambicioznost Nikšićkog pozorišta da se ne “povinuje trendu malih predstava”, već da se radi punim kreativnim kapacitetima.

“To je nešto što meni kao piscu, a čini mi se i crnogorskoj pozorišnoj, teatarskoj sredini, služi na čast. Druga stvar koja mi imponuje kao piscu je ona proceduralnost koja se u ovim vremenima strašno zaboravlja, a ovdje je odnos prema dramskom djelu i stvaraocu ispoštovan”, kazao je Koprivica koji je pomenuti pozorišni komad pisao namjenski za Nikšićko pozorište.

A narudžbine, kako je istakao, mogu da budu vrlo inspirativne ako znate šta ćete i kako ćete. Istakao je izuzetan odnos sa Goranom Bulajićem jer, kako je kazao, reditelji su u poslednje vrijeme skloni da malo marginalizuju pisce, dok to nije slučaj sa Bulajićem sa kojim ima saradnju još iz studentskih dana. Pohvalio je, kako autorski, tako i glumački tim, i kazao da u njih ima potpuno povjerenje.

“Naše je da ponudimo komad, a publika će definitivno odlučiti o onome što je napravljeno. Siguran sam da su svi argumenti teatarskog izraza sažeti u ovoj predstavi i da će ne samo Nikšić, nego i Crna Gora, dobiti jedan dobar i važan kultorološki element”, zaključio je Koprivica.

Za Gorana Bulajića tekst Stevana Koprivice je jedna vrsta konkretne dramaturgije, a glumci su priču prihvatili kao svoju.

“Jako je bitno da se u projekat krene sa pozitivnim nabojem, sa potrebom da se to ispriča i pokaže na dah i punim plućima. I zato smo uspjeli da uradimo ovo za relativno kratko vrijeme. Radili smo u dobrim okolnostima, uz dobru podršku pozorišta, grada. Sve je funkcionisalo prelijepo i mislim da smo uhvatili taj zamajac, da smo imali dobar proces i da ćemo na premijeri imati šta da pokažemo”, poručio je reditelj.

Za scenografija je zadužena mr Anka Gardašević, kostime je uradila mr Jelena Đukanović, a muziku Dino Kapetanović ("Autogeni trening").

Gardašević je kazala da je uvijek izazov stvarati nešto novo ali i “juriti za vremenom” kako bi se sve stiglo i uradilo kako treba, dok je Đukanović istakla da joj je svedena scenografija dala više prostora da se poigra bojama, ritmovima i formama.

“Ono što je meni najvažnije u kostimu je u stvari znak i nadam se da će publika uspjeti da pročita taj znak”, kazala je Đukanović.

Direktor pozorišta Zoran Bulajić kazao je da će sa predstavom “Inspekcija”, koju su finansirali Opština Nikšić i Ministarstvo culture, crnogorska pozorišna scena dobiti “jedno osvježenje”.

“Ovo je peta premijera u novoj zgradi Nikšićkog pozorišta. Riječ je uglavnom o sve većim dramskim formama primjerenim novoj sceni i većinom su bile komedije, što i jeste prepoznatljivost produkcije Nikšićkog pozorišta”, kazao je Bulajić.

A u broju 18, ali i dvojcu Koprivica – Bulajić, za Nikšićko pozorište ima i neke simbolike.

„Prije 18 godina, takođe 18. septembra, nakon višedecenijske pauze, obnovljena je nikšićka pozorišna scena, tako da u cijeloj ovoj priči ima neke posebne simbolike, značenja i značaja tim prije što je obnovljena sa pozorišnim projektom ‘Iz ničega u ništa’, takođe autorskog dvojca Koprivica- Bulajić”, kazala je Slava Marojević.

Dobra komedija je, kako reče, Stevan Koprivica, kao kada prođete pored morskog talasa pa vas zapuhne svježenina, a posle ostane gorak ukus soli. Takav je, kako reče, i komad “Inspekcija” a publika će nakon premijernog izvođenja, već sjutradan imati priliku da odgleda prvu reprizu predstave.