Kako ublažiti neprijatan osjećaj u stomaku

Brusnica je odlično sredstvo za čišćenje bakterija iz urinarnog trakta, ali pomaže i u slučaju Helicobacter pylori. Naime, sastojci brusnice ne dopuštaju da ova bakterija ostane u želucu, te onemogućava da se bakterija pričvrsti za sluznicu želuca i crijeva
431 pregleda 0 komentar(a)
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2017. 17:14h

Svako od nas ponekad ima problema sa želucem zbog loše ishrane i stresa. Bol i nelagoda obično kratko traju i ne predstavljaju ništa ozbiljno.

Međutim, ukoliko stres postane hroničan, ishrana neredovna i bazirana na nezdravoj hrani, naš želudac postaje žrtva takvog načina života i tada može doći do gastritisa, čireva i na kraju povećanog rizika od pojave raka želuca.

Banana - Ako imate osjetljiv želudac i česte probleme s probavom, uvrstite banane u svoju ishranu. Ovo voće može vam pomoći u ublažavanju želudačanih tegoba, što su potvrdila i neka istraživanja.

Banane mogu zaštititi od kiseline i čira. Indijski ljekari čak prepisuju banane kao lijek za različite želudačane tegobe, često i u obliku praha.

Kupus - Sigurno ste čuli da je sok od kupusa jedan od najboljih ljekova za čir na želucu. Ovo je dokazano još 50-ih godina prošlog vijeka. U jednom eksperimentu postignut je nevjerovatan rezultat. Za samo 2-5 dana svakodnevnog konzumiranja litar soka od kupusa, čak 95% ispitanika doživjelo je značajno smanjenje bolova u želucu.

Gastroskopijom je ustanovljeno da čir uz ovakvu terapiju zarasta nevjerovatnom brzinom.

Lanene sjemenke - Obiluju vitaminima i mineralima te sadrže visok postotak dijetalnih vlakana koja u probavnom traktu na sebe vežu vodu, bubre i tako omekšavaju stolicu i olakšavaju rad crijeva. Mogu riješiti mnoge probavne probleme poput zatvora i neredovne stolice. Od lanenih sjemenki možete napraviti čaj koji ima blagotvoran učinak na probavu, potiče metabolizam i čisti crijeva.

Kantarion - Poznat je po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a zahvaljujući protivupalnom djelovanju koristi se kod rana i opekotina. Upotrebljava se i u slučaju čira na želucu, za različite probavne probleme i stimulaciju želučanih sokova. Eterično ulje kantariona spriječava grčeve te olakšava nadutost i želudačane tegobe. Koristi se za smanjenje bolova kod gastritisa i za zarastanje čira na želucu.

Brusnica – Brusnica je odlično sredstvo za čišćenje bakterija iz urinarnog trakta, ali pomaže i u slučaju Helicobacter pylori. Naime, sastojci brusnice ne dopuštaju da ova bakterija ostane u želucu, te onemogućava da se bakterija pričvrsti za sluznicu želuca i crijeva, prenosi Avaz.

Bonus video: