PREPORUKE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE RAKA

Tri načina da smanjite rizik od raka dojke

Fizička aktivnost kao takva umanjuje rizik od raka dojke prije i poslije menopauze. Čak i najnezahtjevnija fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, podstiče bolji rad imunog sistema i održava gastrointestinalni trakt u dobrom stanju
0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2017. 18:14h

Ovo su tri načina da smanjite rizik od raka dojke koja preporučuje američki Institut za istraživanje raka.  Pročitajte i primijenite, od nas samih dosta zavisi.

Kao što znate, oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke i mjesec u kojem pojačano razgovaramo o ovom ozbiljnom oboljenju, dižemo svijest i motivišemo žene na samopreglede, redovne kontrole i zdrav način života.

Donosimo preporuku i procjene Instituta za istraživanje raka koji kaže da ovi načini u znatnoj mjeri umanjuju rizik od dobijanja raka dojke:

1. Održavanje zdrave tjelesne težine

Jedna od najvažnijih stvari koju možemo uraditi jeste da održavamo zdravu tjelesnu težinu – da ne mršavimo i ne gojimo se pretjerano i iznenada, naročito u menopauzi. A zašto? Višak masnog tkiva može da proizvode hemikalije koje podstiču hronične upale, povećavaju nivo insulina u krvi i hormone koji podstiču rast ćelija. Na taj način, ne samo da smo u riziku od raka dojke, već i od još deset različitih tipova kancera.

2. Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost kao takva umanjuje rizik od raka dojke prije i poslije menopauze. Čak i najnezahtjevnija fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, podstiče bolji rad imunog sistema i održava gastrointestinalni trakt u dobrom stanju.  A da ne pominjemo kako vježbanje ispušta zdrave hormone u naše tijelo, održavajući ga zdravim.  

Zato, pokušajte da se organizujete i uklopite bar 30 minuta u danu za vid vježbanja koje vam najviše odgovara – bićete zahvalne sebi.

3. Izbjegavajte alkohol

Ako možete, izbacite alkohol iz upotrebe ili ga konzumirajte umjereno. Za alkohol je utvrđeno da je kancerogen i da može oštetiti DNK; pored toga, može povećati nivo hormona u tijelu i podstaći rad estrogena koji, opet, može uticati na pojavu raka.  U slučaju da nikako ne možete odustati od omiljenog pića, ograničite se na bukvalno jednu čašu dnevno, prenosi Avaz.

Preporučujemo za Vas