VIŠI SUD U PODGORICI

Odluka o italijanskim milionima za osam dana

Akcije italijanske kompanije blokirane su zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta energetske kompanije
76 pregleda 0 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.04.2019. 23:33h

U Višem sudu u Podgorici završena je rasprava o žalbi na odluku sudije za istragu podgoričkog Višeg suda da se italijanskoj firmi A2A u Elektroprivredi blokiraju akcije vrijedne 250.000.000 eura. 

Odluka će biti donijeta u roku od osam dana.

Akcije italijanske kompanije blokirane su zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta energetske kompanije.

Tužilaštvo sumnjiči šest osoba iz Elektroprivrede da su oštetili to preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano.

Istraga je pokrenuta zbog konsultantskih ugovora, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije od EPCG naplatile više miliona eura.

Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima u periodu od 2010. do 2012. dala bez raspisivanja tendera.

Od članova bivšeg italijanskog menadžmenta osumnjičeni su bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala.

Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz EPCG: koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Preporučujemo za Vas