Festival “Oda životu” do 23. septembra

Prvo izdanje festivala otvara sarajevski hor “Pontanima” u Šipčaniku
200 pregleda 0 komentar(a)
Oda životu, Foto: Festival "Oda života/Oda to Life"
Oda životu, Foto: Festival "Oda života/Oda to Life"
Ažurirano: 15.09.2017. 08:10h

“Oda životu je misao, ideja, uslovno rečeno i proizvod, na kraju i odgovor na sagledavanje i čitanje pracivilizacijskih simbola do današnjih sistema”, rekao je predsjednik Nacionalnog odbora WAG Montenegro Miloš Miki Popović uoči početka festivala “Oda životu-Ode to Life”.

Festival će početi sjutra u Podgorici i tokom sedmodnevnog trajanja ugostiće umjetnike sa šest kontinenata, 16 zemalja, a u programu će biti tri likovne izložbe, dvije monodrame, dva koncerta, jedan muzički performans,pet radionica, jedno predavanje, dvije poetske večeri i četiri slikarska performansa, najavljuju organizatori.

“Svečano otvaranje prvog izdanja festivala biće održano u vinskom podrumu Šipčanik izvođenjem koncerta sarajevskog hora 'Pontanima'”, rekao je Popović.

Likovna izložba festivala biće otvorena u prostoru Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića na Kruševcu 17. septembra u 20časova. Na izložbi će se naći i radovi egipatskog umjetnika i profesora iz Kaira Ibrahima Ghazala-e, kolumbijskog slikara, vajara i pisca Moises Paternina-e, kao i radovi crnogorskih autora Ratka Odalovića, Aldemara Ibrahimovića, Katarine Tomašević Crawford i drugih.

Nakon glavne izložbe slijedi muzički performans Ane Vujošević za klavirom i Mladena Vujovića za bubnjevima priređen ispred dvorca.

Izložba argentinskog umjetnika crnogorskog porijekla Juan Vladimira Martinovicha u galeriji ''Klub'' Centra savremene umjetnosti Crne Gore počeće nakon muzičkog programa.

Pjesnici Fra Iva Kramara i Josa Živkovića iz Hrvatske, Suzane Lovrić iz Bosne i Hercegovine, Anatael Alvarez Garay-a iz Kolumbije kao i više crnogorskih autora predstaviće se 18. septembra u muzičkoj kapelici ispred dvorca Petrovića u 19 časova

Monodrama “Teodora” Dragane Jovanović iz Niša biće izvedena u predvečerje 19. septembra na Skalinama.

“Pokušali smo da napravimo monodramski iskaz o savremenoj ženi. Njena priroda traje u svim vremenima i situacijama” rekla je umjetnica o predstavi.

Slikarski perormans Italijana Andree Perega biće održan 21. septembra na Rivi Pine.

Festival će ugostiti i etiopskog DJ-a i producenta afro-beat muzike, DJ Jazzy Davea, a jedan od segmenata festivala posvćen je i djeci.

Bonus video: