NAČISTO NA TV VIJESTI

Lekić: Pens je napravio distancu prema Đukanoviću

Lider Demosa Miodrag Lekić bio je gost emisije Načisto na TV Vijesti.
66 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Ažurirano: 04.04.2019. 23:32h

Tok emisije:

21:10 Lekić je ocijenio da vlada Duška Markovića funkcioniše u neregularnim uslovima gdje nema podjele vlasti. "Dešava se cunami kadrova Bošnjačke stranke", kazao je Lekić. On je otkrio da je Pens kazao da je zabrinut zbog pravca u kom se ekonomski kreće Crna Gora.

21:02 Lično bih volio da predsjednik Crne Gore bude žena, kazao je Lekić. "U zrelim demokratijama, kao što je Francuska, je obaveza da se svaki lider pojavi na predsjedničkim izborima", objasnio je Lekić. On kaže da treba pokušati da opozicija nađe jednog kandidata i pomoći mu.

"Ukoliko to ne bude moguće, onda treba napraviti dogovor da kandidat sa manje glasova podrži onog drugog u drugom krugu", kazao je Lekić. Lekić je kazao da, ukoliko bude više kandidata, neće negirati raspoloženje u stranci, ali da to ne znači da li će se kandidovati za predsjednika. 

21:00 Lekić smatra da su najnovija dešavanja ojačala Demos, naročito njegova građanska dimenzija. "Osnaženi Demos će se pojaviti na izborima tamo gdje može", kazao je Lekić. Kazao je je vrlo moguće da će učestvovati na izborima na Cetinju, da će učestvovati u Mojkovcu, a da će u Ulcinju analizirati situaciju.

20:59 Lekić smatra da je Majk Pens napravio distancu prema onima sa kojima se nije sreo u Crnoj Gori, što uključuje i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

20:56 Ja težim zajedničkoj akciji i daću lični doprinos da se definiše barem minimum zajedničkog djelovanja opozicije, poručio je Lekić. 

20:50 Lekić je kazao da je sastanak sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom trajao skoro sat vremena. Otkrio je da je bila inicijativa sa američke strane i da to jeste neka vrsta poruke.  Lekić je kazao da Pens nije rekao ono što je saopšteno iz Bijele kuće, odnosno nije "snažno ukazao da opozicija treba da se vrati u parlament". On je pojasnio da je Pens samo diplomatski ukazao da je bolje biti u parlamentu, sa čime se opozicija svakako slaže.

20:46 Lekić je kazao da u slučaju državni udar ima još puno nejasnoća i podsjetio da postoji uključenost međunarodnog faktora i bezbjednosnih službi iz inostranstva. 

20:44 Imamo duboku krizu i postajemo društvo paralelnih života, naveo je Lekić. "Ekonomski slom se odlaže besomučnim zaduživanjem, prodaju se resursi", podsjetio je Lekić.

20:40 Međunarodni centri nastoje da ostvare svoje interese, pa i kad dolaze iz demokratskih sredina zaboravljaju na vrijednosti i gledaju interese. "Nema tog centra međunarodnog koji može da saopšti da mogu biti regularni izbori na dan vanrednog stanja. Mi ne tražimo da se proglasi pobjeda opozicije na izborima", poručio je Lekić.

20:38 Lekić je kazao da Demos ostaje van parlamenta i nastavlja sa bojkotom, ali da će sagledati situaciju ukoliko dođe do promjena i neka opoziciona partija uđe u Skupštinu. 

20:35 Kada bi svi imali iste poglede u opoziciji, onda bi to bila jedna partija, ukazuje Lekić, konstatujući da su te razlike potpuno normalne. Lekić je ocijenio da je značajno što je opozicija definisala tri zahtjeva kao uslov za prekid bojkota. "Krnji parlament nije regularno stanje"; kazao je Lekić.

20:31 Lekić je kazao da je fragmentacija partija česta pojava na ovim prostorima, da je ona loša, naročito kada se dešava u opoziciji. "Opozicija ima teškoća, bez sumnje", navodi Lekić. 

20:28 Lider Demosa je podsjetio da je dok je on bio lider DF osvojeno 20 mandata na izborima, da je ostvaren dobar rezultat na predsjedničkim izborima, i da je Velika koalicija "Kjuč" uzela devet mandata. Ukazao je i da je za 19 mjeseci ostvareno da Demos postane parlamentarna stranka.

20:24 Novinar "Vijesti" Vladan Žugić je upitao Lekića zašto kao ostvarena ličnost pristaje "da vodi patuljastu stranku" i da li je razmišljao da se povuče iz politike. Lekić je kazao da će sam sebi postaviti to pitanje i podsjetio da ga je Milo Đukanovića nazvao "penzionerom iz Rima" kada se vratio iz Italije.

Lekić je kazao da je Đukanović bio drugačiji kada je on bio u Vladi.

20:22 Lekić je kazao da je iz Demokratskog fronta otišao kada se shvatilo da postoje razlike i "da ne ide". 

20:20 Lekić smatra da nije bilo nikakvog sukoba, već se radilo samo o odbrani stranke.

20:17 Lekić je kazao da je po statutu Demosa samo Izvršni odbor mogao da isključi nekoga iz stranke. Predsjednik Izvršnog odbora prije raskola je bio Goran Danilović. 

20:15 Lider Demosa je kazao da smatra da je potez Gorana Radonjića koji je omogućio osveštanje prostorija podgoričkog odbora Demosa, bizaran i antigrađanski. Lekić je kazao da je slična situacija u Danilovgradu kritikovana na tijelima Demosa. "Nije niko isključen iz stranke zbog ovoga u Podgorici", podsjetio je Lekić.

20:13 Lekić je ukazao da je najveći dio sada bivših članova Demosa onaj koji je prethodno bio u Novoj srpskoj demokratiji, pa da možda nekome nije prijala promjena i članstvo u partiji građanske profilacije.

20:11 Lekić je podsjetio da je Demos mlada partija i da je moguće da je u brzini formiranja došlo do spajanja različitih političkih profila. On je kazao da su razlike postojale, da su se vidjele i da nisu za dešavanja u Demosu krive samo lične ambicije. 

20:07 Lekić je kazao da su raskoli legitimni, ali da je sve moglo da se završi raspravom u nekom tijelu Demosa. "Moglo je da se odluči, da se glasa, da se pokaže većina", istakao je Lekić. On ne smatra da je bio ugrožen i da se oprijedilio da se bori za pristojniju Crnu Goru.

20:04 Lider Demosa je nazao besmislenim i nedostojnom komentara ocjenu Gorana Danilovića da je "udbaš". 

20:02 Lekić je kazao da je pokušaj vanstatutarne promjene u Demosu obično šarlatanstvo. "Nisu bila dva Demosa, predsjednik je jedan i može biti zamijenjen na legalan i normalan način". 

Lider Demosa Miodrag Lekić je gost prve emisije u novoj sezoni "Načisto" kod Petra Komnenića na TV Vijesti.