Irma poštedjela Hemingvejev muzej na Ki Vestu: Sve mačke na broju

“Bili smo dobro pripremljeni i vrlo blagoslovljeni”, rekao je Gonzales za Rojters
0 komentar(a)
Ernest Hemingvej, Foto: Beta/AP
Ernest Hemingvej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.09.2017. 10:17h

Uragan Irma možda je raznio kuće i potopio naselja širom Floride, ali muzej na Ki Vestu, posvećen čuvenom američkom piscu Ernestu Hemingveju i potomcima njegove voljene šestoprste mačake ostao je netaknut.

Oluja je donijela dugotrajne vjetrove brzine do 209 kilometara na čas i potopila autoput koja povezuje niz tropskih ostrva s ostatkom države.

Dok je Ki Vest bez vode i struje, muzej, dom Ernesta Hemingveja, smješten na jednoj od najviših tačaka na tom području, je neoštećen, izjavio je kustos Dejv Gonzales.

“Bili smo dobro pripremljeni i vrlo blagoslovljeni”, rekao je Gonzales za Rojters.

Sve 54 mačke na imanju - potomci šestoprste mačke nazvane Snežana (Snowball), zbog njene bijele boje, koju je pisac usvojio dok je ondje živio tridesetih godina - su na broju, rekao je Gonzales.

Muzej održava netaknutom izvornu krvnu liniju mačke sa poremećajem nazvanim polidaktilizam, kao i piščevu ideju o imenovanju mačaka likovima iz romana ili po poznatim ljudima, poput glumaca Grejs Keli, Liz Tejlor i Lajonela Barimura, rekao je Gonzales.

Iako su vlasništvo grupe privatnika, muzej i zemlja su 1968, sedam godina nakon Hemingvejeve smrti, proglašeni za nacionalnu istorijsku znamenitost. Generalna Direktorica muzeja Žak Sands, koja živi u glavnoj kući, sklonila se za vrijeme oluje u podrum sa 11 članova osoblja.

Špansku kolonijalnu kuću, izgrađenu 1851, kupio je 1928. godine Hemingvej i njegova druga supruga Polin. Par je izveo opsežnu obnovu kuće i okolnog terena, uključujući izgradnju prvog bazena u gradu.

Dva od Hemingvejevih ikonografskih književnih djela - roman “Imati i nemti” i kratka priča “Snjegovi Kilimandžara” napisana su tokom godina boravka u Ki Vestu.

Muzej je ispunjen predmetima koji su propadali Hemingveju, uključujući antikvarni evropski namještaj, a preparirane životinjske glave i kože Hemingvej je sakupio na afričkim safarijima i lovačkim putovanjima na američki Zapad.

Sands je rekla da nikad nije razmišljala o evakuaciji imovine jer bi odlazak značio napuštanje mačaka.

“Mačke su se brinule o nama, ili tako misle”, rekla je.

Bonus video: