Đorđević negirao krivicu: Učio je o Draži Mihajloviću

Suđenje za pokušaj terorizma nastaviće se 20. septembra u Višem sudu
355 pregleda 4 komentar(a)
Kristina Hristić, Foto: Savo Prelević
Kristina Hristić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.09.2017. 06:19h

Srboljub Đorđević kazao je da je u Crnu Goru došao na četnički skup i da ne zna ništa o navodnom planiranju terorističkih napada u Podgorici.

Optuženi u slučaju državni udar, juče je u Višem sudu rekao da je u Podgoricu krenuo na poziv komšije Dragana Maksića, iako nije znao ko je organizator navodnog četničkog sabora u Crnoj Gori.

Pred sutkinjom Suzanom Mugošom, rekao je da je simpatizer Srpskog četničkog pokreta, ali da ne zna šta su njihova načela, čime se bave i za šta se zalažu.

“Ne znam kako djeluje pokret. Na skupove sam išao da saznam više o Draži Mihajloviću”, rekao je optuženi, odgovarajući na pitanje specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Đorđević je potom kazao da ne želi više da odgovara na pitanja suda i tužilaca, ali se stavio na raspolaganje advokatima odbrane.

Sutkinja se potom pozvala na Zakon o krivičnom postupku i pročitala izjavu optuženog datu tužiocu, u fazi istrage.

On je i tada rekao da nema veze sa onim što im iz tužilaštva stavljaju na teret.

“Da sam znao da je neko organizovao ove stvari koje pišu u krivičnoj prijavi, nikada ne bih došao u Crnu Goru”, navodi se u izjavi Đorđevića.

Tužilac je rekao da postoje protivrječnosti u njegovoj izjavi iz istrage i ovoj koju je rekao u sudu...

Čađenović je kazao da je optuženi u istrazi saopštio da im, nakon što su došli u Podgorici i sjedjeli u restoranu, niko nije prilazio za stolom, a da je juče to opovrgao - rekavši da je ipak tu bio neki čovjek koji je brzo otišao.

Đorđević je odgovorio da im taj čovjek nije prišao, već da ga je zatekao za stolom sa njegovim prijateljem Maksićem, kada se vratio sa Autobuske stanice.

Tužilac je rekao i da je Đorđević na saslušanju u tužilaštvu rekao da je član četničkog pokreta, da bi u sudu kazao da je simpatizer...

Nakon Čađenovićevih uvodnih pitanja optuženom o Srpskom četničkom pokretu, reagovao je advokat Miroje Jovanović, kazavši da ona nemaju veze sa optužbom...

“Pitanja su ideološko- medijskog konteksta i kao da su iz filmova poslije Drugog svjetskog rata”, kazao je advokat Jovanović.

Dok je Čađenović ispitivao Đorđevića, sutkinja nije dozvolila advokatima odbrane da prigovaraju i da to uđe u zapisnik.

Dikić mora hitno na operaciju?

Optuženi Bratislav Dikić nakon par sati provedenih u sudnici kazao da više ne može da trpi bolove, nakon čega je suđenje prekinuto.

Njegov branilac, advokat Milan Petrović, kazao je sudu da su dostavili nalaz zdravstvenog stanja Dikića sa VMA, u kojem piše da je njemu neophodna hitna hirurška intervencija.

On je od suda tražio da po tom pitanju hitno odluči, kako bi se bivšem šefu srpske Žandarmerije “spasio život”.

Njegov drugi branilac, advokat Goran Petronijević, zamolio je sutkinju da ozbiljno uzme u razmatranje zahtjev o odlaganju suđenja i operaciji Dikića.

“Radi se o ozbiljnoj bolesti, što je sud mogao da vidi iz dokumentacije. Smatramo da se ovdje ne radi o mjesecima, već možda nedjeljama ili danima”.

Sutkinja Suzana Mugoša nakon toga kazala je da će zatvorski doktor uputiti Dikića u javnu zdravstvenu ustanovu u kojoj postoje odgovarajući uslovi za njegovo liječenje.

Bonus video: