Sirijce prebacivali preko granice?

U akciju “Dardaneli” uključene policije i tužilaštva Crne Gore, Hrvatske i BiH. Oko 300 osoba prokrijumčareno za dva mjeseca
185 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2017. 05:31h

Barani Milisav Ostojić i Igor Kastratović, državljani Turske Azis Ibrahim i Alibaki Kilić i državljani Bugarske Nevin Fevzi Ozivek i Melut Ozivek uhapšeni su juče zbog sumnje da su organizatori međunarodne trgovine ljudima.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, specijalna tužiteljka Mira Samardžić sumnjiči ih da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je ka zemljama Zapadne Evrope krijumčarila državljane Sirije i zemalja Bliskog istoka.

Akcije hapšenja sprovedene su u Baru i Ulcinju.

Crnogorska policija osumnjičene uhapsila u Baru i Ulcinju

Branilac Bugarke, advokat Lazar Aković kazao je da je Ozivek iznijela odbranu pred tužiteljkom.

“Nakon saslušanja određeno je zadržavanje do 72 sata. Na to rješenje ću uložiti žalbu”, kazao je Aković.

Dodao je da je donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv njegove branjenice i ostalih osumnjičenih.

Crnogorski istražitelji akciju Dardaneli sproveli su u saradnji sa kolegama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH juče je saopštilo da se radi o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju realizuju u saradnji sa USKOK-om Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore.

“Međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinisane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM”, saopšteno je iz Tužilalaštva BiH.

U tom saopštenju pojašnjeno je da je grupa krijumčara ilegalnim migrantima naplaćivala velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, te da je prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno oko 300 osoba.

Galerija

Bonus video: