KOMISIJA O SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI I POGIBIJI JOKSIMOVIĆA

Tužilac: Vještaci brane Petrovića

Sudija Vukomir Bošković naložio je neposredno saslušanje nekog od članova komisije vještaka saobraćajne struke i nastavak suđenja zakazao za 12. oktobar
330 pregleda 2 komentar(a)
Udes, saobraćajna nezgoda, radovi na putu
Udes, saobraćajna nezgoda, radovi na putu
Ažurirano: 13.09.2017. 19:36h

Alkoholisanost Beranca Zdravka Petrovića (1,3 odsto) nije uzorčno- posljedično vezana sa nastankom saobraćajne nesreće u Beranama, u kojoj je nastradao Marko Joksimović (76).

To piše u nalazu komisije vještaka saobraćajne struke koji je juče pročitan u bjelopoljskom Višem sudu, u nastavku suđenja Petroviću zbog krivičnog djela - teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Joksimović je putem Berane - Andrijevica vozio traktor sa utovarom krupne stoke, kada ga je u mjestu Buče, iz istog pravca od pozadi udario džip “landrover”, za čijim volanom je bio Petrović.

U nalazu se navodi da se Petrović u vrijeme prije kočenja kretao brzinom manjom od 86 kilometara na čas, a ne 116, kako je ranije utvrdio vještak Mujo Nurković iz Rožaja.

“Do nezgode bi došlo i da se Petrović kretao brzinom od 64,5 kilometara na čas, koja je u okviru dozvoljene od 80 km na čas” piše u nalazu.

Dodaje se da je mogao izbjeći sudar da se kretao brzinom manjom od 64 kilometra na čas.

Vještak Mujo Nurković ranije je utvrdio da je dozvoljena brzina na tom dijelu puta 50 kilometara na čas, dok su vještaci Saobraćajnog fakulteta utvrdili da je 80 km na čas.

Tužilac Hasan Lukač prigovorio je nalazu i zatražio od suda da se vještaci neposredno saslušaju.

“Nije tačno da se radi o nenaseljenom mjestu, kako stoji u nalazu a vještaci su radili i ono što nije u njihovom domenu struke. Naime, iako je vještak neuropsihijatar utvrdio da je Petrović bio u alkoholisanom stanju i da nije bio sposoban da upravlja bezbjedno u saobraćaju, vještaci tvrde da ta alkoholisanost nije u direktnoj vezi sa nastankom udesa. Uz to nije propisno izmjerena masa traktora jer nije uračunata korpa kao ni krava koja se nalazila u njoj”.

Branilac optuženog, advokat Dago Konatar kazao je da su vještaci tačno utvrdili da se radi o nenaseljenom mjestu i podsjetio na dio nalaza u kojem stoji da je optuženi “preduzeo radnje - bočno izmicanje ulijevo, uz intenzivno kočenje”.

Prema optužnici, Petrović je 3. decembra upravljajući džipom bez registarskih oznaka, udario u traktor za čijim volanom se nalazio Marko Joskimović (76), koji je na mjestu stradao.

Piše da je Petrović vozio brzinom od 116,69 km/h i pod dejstvom alkohola (1,3%): “Čeonom desnom stranom prednjeg desnog fara udario je u zadnji lijevi pogonski točak traktora kojim je upravljao Joksimović, koji je od posljedica udara preminuo na licu mjesta”.

Sudija Vukomir Bošković naložio je neposredno saslušanje nekog od članova komisije vještaka saobraćajne struke i nastavak suđenja zakazao za 12. oktobar.