"Plesači - krhke ptice bez krila"

"Ja, do juče nezainteresovana za savremeni ples otvorila sam vrata zanimljive spoznaje pokreta"
105 pregleda 0 komentar(a)
En-Knap, Foto: FIAT
En-Knap, Foto: FIAT
Ažurirano: 13.09.2017. 11:14h

"Da li su oni čuli za EN-KNAP?", pitala sam se zbog priliva publike koja je punila foaje Crnogorskog narodnog pozorišta četvrte večeri FIAT-a. Ja sam, do juče nezainteresovana za savremeni ples, za njih čula od Andreje Kopač, sa radošću očekujući nastup slovenačke trupe čiji je umjetnički direktor Iztok Kovač. Sjedeći ležerno na proscenijumu, napravio je uvodno slovo odličnim "jezikom JNA-a", kako ga je duhovito nazvao, jednostavno i nepretenciozno predstavljajući dvadesetpetogodišnje postojanje svoje organizacije i desetogodišnje same plesačke trupe. Shvatila sam da mi ta vrsta početne interakcije izuzetno odgovara, jer me na samom početku uvodi kao dragog gosta u svoju kuću. Pokazaće se kasnije da neću mrdnuti dalje od predsoblja, ali će mi se baš na tom mjestu otvoriti vrata zanimljive spoznaje.

Kretali su se kao zupčanici u mehanizmu velikog sata, dalijevski rastočenog u prostoru. Nije im bila namjera da zadive plesačkom vještinom. Ponovo nisam uspijevala da shvatim šta im je namjera. "Namjera im je da istražuju i uživaju", mislila sam dok sam gledala u svoje bijele pantalone, sa punom sviješću da mi pažnja luta i željom da bar shvatim zašto se to dešava. Osjećajući da oni plešu neku samo njima znanu igru, shvatila sam da smo mi, publika, u suštini isključeni iz te igre. Te večeri sam doživjela i uvid u prirodu plesača, pomalo autističnu, rekla bih. Nakon otplesanog prvog komada, učtivo su se poklonili, ne izašavši na drugi poklon, na koji ih je publika očigledno pozivala aplauzom.

Drugi komad, koji će kao kontrast prvom pokazati istraživačka interesovanja u domenu sredstava koje plesač koristi, donio je, nakon kraće pauze, prijeko potrebno scensko ludilo, djeliće razumne i pasaže zaumne naracije, gola tijela u iščašenim odnosima i suptilnu komunikaciju sa publikom, osim jedne banalno postavljene scene. Kad smo već kod toga, pažnju mi je u nekoliko trenutaka odvuklo histerično kikotanje mladih dama u publici, koje su tako pokazivale svoju neprijatnost i određeno uzbuđenje pri pogledu na naga muška tijela na sceni. Imajući u vidu patrijarhalno nasljeđe koje nam je još u krvi smatram da FIAT nije mjesto na kom ćemo se suočavati sa sopstvenom seksualnom nezrelošću.

"Igrajmo, igrajmo, u suprotnom smo izgubljeni!", riječi su čuvene Pine Bauš, ostale za pamćenje. Upravo to je ono što se i vidi na sceni, dok plesači, te krhke ptice bez krila, igraju trenutke koji istog časa umiru. Poželjela sam da im budem blizu, ne dišući, kao da imam leptira na prstu. Sigurna sam da bi oni, plesači modernog izraza, morali da nam se približe, da postanu baš ti leptiri na našim prstima - da bismo mi prestali da budemo gusjenice u foteljama.

Razmišljala sam i dalje o plesu, žureći u KIC "Budo Tomović", na treći komad te večeri. "Malo o duši" scenska je adaptacija poezije izuzetne Vislave Šimborske. Ne, nije bilo poetsko veče. Nije bio recital. Nije bila monodrama. Bila je - ona.

Volim scensku pojavu Varje Đukić. Otmenost i krhkost njenog stasa, boju glasa, kretnju na sceni i dubinu pogleda

Volim scensku pojavu Varje Đukić. Otmenost i krhkost njenog stasa. Boju njenog glasa. Njenu kretnju na sceni. Dubinu i težinu njenog pogleda. Njene neobične obraze. Stisnute usne. Njeno ćutanje na sceni i malu dozu scenskog ludila. Ona je glumica. Ličnost. Glumačka ličnost. Ona zna da ćuti. Zna da kaže. Ona ima pravo da griješi. Samo nešto bih joj šapnula:"Vvvvaleri, Vvvvarja... Valeri, Varja. Voljena Varja." Uživala sam. Ne mogu vam to prenijeti. Idite u pozorište. Idite i kad vam se ne ide. Prestanite da surfujete po internetu. Isključite televizor. Dođite na FIAT. Uključite mozak.

FIAT putuje u prijestonicu i Kotor, program i u Podgorici

FIAT danas putuje na Cetinje i u Kotor gdje će biti izveden dio programa, a u Podgorici počinje u 19 časova.

Na Trgu kralja Nikole na Cetinju u 19 časova održaće se Multimedijalni poetski performans “Slow show FM” koji će izvesti letonski kolektiv “Orbita”. Francuska grupa “Fluo” će se uličnim teatrom “Fossil” predstaviti Kotoranima na Pjaci od kina u 19 časova.

U isto vrijeme u glavnom gradu počinje ulični teatar “Bračne svađe” u izvedbi francuskog “Frichti concepta” u Dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Amfiteatar kod knjižare “Karver” će ugostiti hrvatsku postavu Kazališta Hotel Bulić koji će se predstaviti djelom “Lampedusa beach / Plaža Lampeduze” u 21 čas.

Književni dio večeri biće izveden u dvorištu Kuslevove kuće u 23 časa. Ahmed Burić iz Bosne i Hercegovine će promovisati zbirku pjesama. Gost na promociji je muzičar Branislav Sauka, a moderator Andrej Nikolaidis.

Bonus video: