Izložba "Prostor, oblik, dodir” od 15. septembra

Djela, grafike, slike, crteži i skulpture iz MSURS, ispraćeni su katalogom za slabovide i slijepe na Brajevom pismu
69 pregleda 0 komentar(a)
izložba, najava, Foto: SEEcult.org
izložba, najava, Foto: SEEcult.org
Ažurirano: 13.09.2017. 07:55h

Izložba “Prostor, oblik, dodir” prilagođena slijepim i slabovidim licima biće otvorena 15. septembra u Galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Izložba Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) iz Banjaluke obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije tog muzeja a djela će na Cetinju biti do osmog oktobra. Ulaz je besplatan.

“Postavka izložbe priređena je sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela, kao značajna kulturna baština MSURS, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima tako da budu pristupačna slijepim i slabovidim osobama”, saopšteno je iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Izložba obuhvata prezentaciju muzejskih predmeta specijalno prilagođenih za ovu izložbu. Tu spadaju taktilne replike djela umanjenih dimenzija adaptiranih pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir.

Prateći element djela je katalog sa tekstovima na Brajevom pismu. “Prostor, oblik, dodir” autorski je projekat direktorke Muzeja savremene umjetnosti RS Sarite Vujković i više kustoskinje Žane Vukičević. Projekat je posvećen umjetničkoj grupi “Prostor-Oblik” osnovanoj 1975. godine, koja tih godina uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umetnost”.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora: Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka i Radoslava Tadića, koji su u određenim periodima života djelovali u okviru grupe “Prostor - Oblik”.

“Gostovanjem ove izložbe u Galeriji “Miodrag Dado Đurić”, MSURS nastavlja uspješnu saradnju s partnerskim institucijama u regionu, kao i težnju ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja sa ciljem da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine”, saopštili su organizatori.

Nakon Cetinja izložba će gostovati i u Novom Sadu

Izložba je prvi put predstavljena u MSURS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja grupe “Prostor - Oblik”. Premijernom prezentacijom u novembru 2015. godine počeli su i šesti regionalni muzejski susreti na temu “Socijalna inkluzija i savremeni muzej” koji su okupili više od 30 muzejskih profesionalaca iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Izložba je tada realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu u kojem je gostovala proteklog ljeta.

Nakon gostovanja na Cetinju izložba će gostovati i u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

SEEcult.org

Bonus video: