Posvećenost u procesu čini zadovoljstvo

Glumica Ana Vučković igra Svetle u predstavi “Bure baruta”, koja je na programu 1. i 2. novembra u Crnogorskom narodnom pozorištu
266 pregleda 0 komentar(a)
Ana Vučković, Foto: Duško Miljanić
Ana Vučković, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 29.10.2018. 14:41h

Premijerom predstave “Bure baruta” počela je nova sezona u Crnogorskom narodnom pozorištu. Ova predstava po tekstu Dejana Dukovskog , u režiji Dejana Projkovskog biće odigrana 1. i 2. novembra na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u okviru proslave dana ove institucije.

Priča predstave je veoma brutalna, ali i aktuelna iako je napisana krajem prošlog vijeka. Kakve su bile reakcije nakon promocije, Ana Vučković priča:

“To nije ponovno rađanje jednog davnog teksta, a kamoli promocija. Mi smo živjeli “Bure baruta”. Po prirodi stvari je da se pozorište bavi sadašnjicom, punim srcem se predate ovoj strašnoj slici današnjeg društva. Predstavili smo sve ono što se danas krije ispod šarenih mušema. Publiku sam osjetila, sve te ljude, sebe, kolege. Slušali smo se, bilo je istinito, bilo je strasno, potresno i tužno. Bili smo zajedno kao djeca uplašena od mraka. Volim taj kraj predstave. Nastaje muk i pjesma preživljavanja. Evakuacija do novog, već skorog, jutra”, ističe glumica koja u predstavi igra ženu Svetle koja u oba pojavljivanja trpi seksualno maltretiranje. O tome koliko je bilo teško odigrati obje scene, Vučković otkriva:

“Silovanje nad bićem, silovanje žene, silovanje društva, silovanje čovjeka, silovanje umjetnika, silovanje prirode, silovanje radosti, silovanje ljubavi, silovanje svega onoga što bio trebalo da bude čovjekov put ka čistoti i stvaranju. Ta je scena metafora svakog silovanja danas, to je ključ predstave “Bure baruta”. Ne mogu reći da je bilo teško, jer uvijek je i lako i teško. Posvećenost u procesu čini zadovoljstvo”, tvrdi Vučković kojoj je ova uloga odmah bila dodijeljena.

“Uloga, u stvari traži glumca i nađe baš tog jedinog u datom trenutku. Za mene je svaka uloga novo istraživanje i novo pitanje, novo saznanje, tako mi je draže - da ne biram, već da budem odabrana”, smatra glumica.

Ana priča i o tome koliko glumci u pozorištu imaju priliku da “biraju uloge” i šta je presudno da neku ulogu prihvati.

“Pa neki glumci imaju priliku da biraju uloge koje ih privlače. Ili živiš u zdravom društvu ili na Balkanu. Kod nas je sreća presudna i vjera radosna, to nas jedino održava jer da je nema, odavno bismo odustali. Naravno, odbila sam nekoiliko uloga jer nešto u vazduhu nije dobro mirisalo”, prisjeća se Vučković.

Predstava “Bure baruta” je veoma zahtjevna, a sastoji se iz više naizgled nepovezanih priča koje povezuje nasilje. S obzirom na to da se takve situacije svakodnevno dešavaju, glumci u ovoj predstavi dočarali su realne likove i situacije.

“Svakodnevno čujem i vidim sve te užasne slike, prosjake i lutalice, pa onda i sve te nove kupljene cipele i široko stravične osmijehe. Vrijeme danas je vrijeme slučajne sreće i imala sam ‘sreću’ pa mi nije bilo teško odigrati tu brutalnu scenu”, ispričala je Vučković koja smatra da je film “Bure baruta” pokazao pravo srce teksta.

“Izdvojiću Mirjanu Joković koja je igra lik Svetle. Ona je, iako nema silovanja u toj sceni, odigrala jednu nježnu ženu, jednu svjetlost i nadu ovog društva koje je ugušeno uticajem čovjeka na prirodu u svakom smislu i njegovim kompleksima”, smatra Ana i zaključuje:

“Zaljubljenost glumca u pozorište jedina je nada opstanka pozorišta”.

Galerija

Bonus video: