Šta je Jovanović rekao sudiji 30. decembra: U Podgorici ga sačekao agent ANB?

To piše u Jovanovićevoj izjavi datoj 30. decembra prošle godine pred sudijom za istrage podgoričkog Višeg suda Miroslavom Bašovićem, u koju su “Vijesti” imale uvid
62 pregleda 33 komentar(a)
Miloš Jovanović, Foto: Printscreen
Miloš Jovanović, Foto: Printscreen
Ažurirano: 12.09.2017. 07:03h

Svjedok saradnik Specijalnog tuzilastva Aleksandar Saša Sindjelić platio je 29. decembra prošle godine Milošu Jovanoviću da dođe u Crnu Goru i prizna da je po njegovom nalogu 18. oktobra polomio stakla za koja je mislio da su prostorije Demokratskog fronta u Podgorici. Sjutradan, u glavnom crnogorskom gradu sačekao ga je “agent tajne službe Dragan Marković”.

To piše u Jovanovićevoj izjavi datoj 30. decembra prošle godine pred sudijom za istrage podgoričkog Višeg suda Miroslavom Bašovićem, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Jovanović je pred sudijom tvrdio da ga je Sinđelić tog dana pozvao telefonom, rekao mu da ide u Podgoricu i prizna ‘glupost koju je napravio’ i da mu je istog dana preko Vestern uniona poslao 150 eura.

"Pola sata nakon razgovora sa Sinđelićem mene telefonom zove čovjek koji kaže da se zove Dragan Marković i da radi u službi Državne bezbjednosti Crne Gore i kaže mi da će me čekati na Autobuskoj stanici u Podgorici. Jutros u sedam sati sam došao autobusom u Podgoricu, a onda mi je zazvonio mobilni telefon. Čovjek mi je nazvao 'dobro jutro' i pitao me gdje sam. Rekao sam mu da sam u kafiću 'Peron' kod Autobuske stanice i tu smo se našli. Pojavio se čovjek koji je rekao da je onaj Dragan Marković koji me zvao telefonom i odatle smo otišli u prostorije Državne bezbjednosti. Poslije sam zaglavio sa lisicama na rukama i pravo kod Vas sam došao. Prije Vas sam bio kod tužioca, ovog koji je sada ovdje prisutan“, tvrdio je Jovanović 30. decembra Bašoviću.

Istog dana on je sudiji rekao da je zadatak da demolira zgradu u Podgorici dobio 16. oktobra u Sinđelićevoj kući u Smederevu.

"Sinđelić mi je rekao da odem u Podgoricu, u Ulicu Vojislava Grujića broj 4. i tamo demoliram zgradu koja je na toj adresi, da je uništim, odnosno zapalim. Bilo je značajno da se digne neka halabuka oko toga, a manje je značajno hoće li se zapaliti. Ja sam 18. oktobra otišao u Podgoricu, ali nisam zapalio zgradu, nego sam samo polupao dva, tri prozora“, objasnio je on sudiji.

Jovanović je juče rekao da ne poznaje Dragana Markovića. Sutkinja mu je kazala da ne odgovara na pitanja advokata dok mu ona ne kaže da li treba.

Na pitanje advokata da li su ga nakon povratka u Beograd kontaktirale službe bezbjednosti i omogućile da se vide sa „ovim ljudima iz Crne Gore“, rekao je da ti ljudi “možda imaju, a možda nemaju veze sa crnogorskom službom bezbjednosti”.

Bonus video: