Jovanović: Ovo je vrijeme muzičkog teatra

"Mislim da sam prisustvom u parlamentu nametnula, barem kod nekih, drugu vrstu ponašanja. Pa i to je kultura - ponašanja, obraćanja, pa čak i u potpuno suprotstavljenim stavovima"
162 pregleda 0 komentar(a)
Jadranka Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Jadranka Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.09.2017. 11:37h

Turistička organizacija Budve poklonila je metropoli turizma pravi muzički spektakl - koncert klasične muzike, na kojem su nastupili operska diva Jadranka Jovanović i proslavljeni violinista Jovan Kolundžija u pratnji na klaviru Nade Matijević i Ivana Bašića.

Tokom nesvakidašnjeg programa, publika je imala priliku da čuje jednu od posljednjih velikih operskih diva ex Jugoslavije i pravog virtuoza na violini.

Jadranka Jovanović u razgovoru za “Vijesti” govori o tome gdje je sada opera, zbog čega nema operskih diva, koje su nekada u doba stare Jugoslavije imale popularnost veću od mnogih pjevača zabavne ili narodne muzike.

"Ja bih o tome mogla sada da govorim satima. I ovaj programa koji smo izveli večeras u Budvi, možda nekome to djeluje lako. Ali, što to djeluje lakše, to je veća umjetnost. Vjerujte, nije lako, mnogo je tu darova, talenata, sviranja pjevanja, emocija, davanja, dramaturgije repertoara... Mnogo bih o tome mogla da kažem, ali diva je stav, diva je snaga, izdržljivost, diva je velika biografija, dugotrajna, diva je poslije više od 120 operskih scena da se ne štedite nijedan sekund, kao što je to bilo večeras u Budvi. Kao da sjutra ne postoji. Mislim da je vrijeme diva prošlo, u onom smislu, kako to ljudi misle. Jer, mi radimo ozbiljno, odgovorno ovakvu vrstu pjevanja”, navodi Jovanović.

Uvjerena je da će se uvijek rađati u nekim genaracijama, na nov način, posebne žene i muškarci u bilo kojoj profesiji.

"To ne može da stane, samo će se forma i način na koji će se to predstavljati mijenjati. I dobro je da se mijenja, jer po mom mišljenju, i opera se, barem je ja tako doživljavam, odavno promijenila, da je postala jedna muzička drama. Po mom mišljenju, danas je vrijeme muzičkog teatra”, ističe Jovanović.

Upitana šta ju je motivisalo da se politički aktivira, imaju u vidu da je u srpskom parlamentu poslanica vladajuće Srpske napredne partije, i da li je to bila želja da se što više novca izdvoji za kulturu, jer taj budžet je sve manji i manji, Jovanovićeva navodi da lično misli da je veoma teško napraviti velike korake u kulturi.

"Ona je zasnovana na mnogim zakonskim osnovama i tu umjetnici nisu na svome terenu. Ja sam i u parlamentu govorila na način kako oči moje vide, kako srce moje vidi. Hvala dragom kosomosu i Bogu što se osjećam toliko slobodno kroz svoju umjetnost da ne moram da kalkulišem. Mogu samo da ućutim. Pretpostvaljam da bi neko bio vješt političar, to mora da se uči, da postoje razne taktike, to vidim. Ali, moje ambicije ne idu u tom smjeru. Mislim da sam svojim prisustvom u parlamentu nametnula, barem kod nekih, jednu drugu vrstu ponašanja. Pa i to je takođe kultura, kultura međusobnog ponašanja, obraćanja, pa čak i u potpuno suprotstavljenim stavovima, poštovanje i pokušaj da razumijete šta govori neko sa kime se uopte ne slažete”, istakla je ona.

Jovanovićeva navodi da će mnogi biti ljuti i biti protiv nje, ako iznese svoje mišljenje da nije istina da se malo novca izdvaja za kulturu.

"Mislim da se, ipak, ozbiljna sredstva izdvajaju, ne samo za kulturu. Budžet je jedna ozbiljna stvar za jednu zemlju i nikada ne bih voljela da sam ja ta koja određuje koliko novca treba da izdvojiti. Meni jeste kultura važna, ali kako ja da ne mislim na zdravstvo, prosvjetu, vojsku, policiju... Novca ima toliko koliko ga ima, kao u jednoj porodici, ali ja umijem svojoj kreacijom, inovacijom, idejama, radila sam po svijetu i imam dokaze iz sopstvenog života da jedan bogati Japan, napravi produkciju koja nije skupa, od koje vam zastaje dah. Zaista mislim da je stvar u raspodjeli, da se novac, kao što se često dešava, raspoređuje interesnim grupama, uvijek nekim sličnim ljudima.. Jednostavno, raspodjela nije dobra. Naravno da je divno imati bogatu produkciju, sa fenomenalnom scenografijom, kostimima, gdje su angažovani svjetski reditelji, svjetski umjetnici, ali nije to suština, ako se tu nije desilo ono najvažnije - kreacija. Kreacija može da se desi sa jednim starim stolom i dvije stolice, znam da može, jer sma radila i takve produkcije, ako je snažan, moćan, kreativan umjetnik”, naglasila je operska diva.

Da bi se došlo do kreacije, inovacije i do toga da se pobijedi vizuelno siromašno, da se “uhvati” publika, njihovo srce i duša, kako dodaje, to je već ozbiljna priča.

"U nju ne ulaze mnogi, jer je bolje živjeti lagodno, ležerno, fino, u kafiću na plaži... Ne, prava umjetnost zahtijeva ozbiljno posvećenje. Neću da kažem žrtvu, jer meni to nije žrtva. Mi smo vježbali mnogo da bismo večeras nastupili u Budvi, iako sma neke numere izvodila više puta. Mnogo trpi moja porodica, trpim i ja u nekim drugim poljima života, ali meni je stalo do ove publike večaras, do njih, od koji su mnogi stajali i bili tu. Taj magnet. Znate, dođe se do dobrog izvođenja, ali do magneta, teško. Ta nijansica je tako mala, a za nju je potrebno tako mnogo“, kazala je Jovanović.

Bonus video: