Ubrzo istraga protiv Mugoše

"Vijesti" nezvanično saznaju od više izvora iz tužilaštva da Mugoša neće biti pritvaran nakon što bude podnijeta naredba o pokretanju istrage, do eventuale optužnice...
98 pregleda 43 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.09.2017. 13:54h

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević priprema naredbu za sprovođenje istrage protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Muguše, rečeno je nezvanično „Vijestima“ u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

I izviđaj u slučaju "Bazar", kojim rukovodi specijalni tužilac Živko Savović, završen je i u tužilaštvu nezvanično kažu da će i u tom predmetu veoma brzo biti izdata naredba za pokretanje istrage.

Prva naredba za istragu, nakon dugogodišnjieg izviđaja, biće u slučaju "Carine" i Mugoša je tim povodom prije desetak dana saslušan u tužilaštvu.

U slučaju "Carine", rečeno je nezvanično "Vijestima" u SDT, vještaci građevinske struke su utvrdili da je Mugoša stavio potpis na posao koji je državi nanio višemilionsku štetu, ali je tužiteljka Jovićević naložila dopunsko vještačenje.

"Vijesti“ nezvanično saznaju od više izvora iz tužilaštva da Mugoša neće biti pritvaran nakon što bude podnijeta naredba o pokretanju istrage. Navodno, specijalno tužilaštvo neće od sudije za istragu tražiti da se Mugoši odredi pritvor do eventuale optužnice, pa će on istragu ispratiti sa slobode.

"Vijesti“ su prije četiri mjeseca objavile da Specijalno državno tužilaštvo neće uhapsiti Mugošu do jeseni, dok mu ne istekne diplomatski mandat. On je donedavno bio ambasador Crne Gore u Sloveniji. To je navodno bio dogovor tužilaštva i Mugoše. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić "Vijestima" je tada to negirao i kazao da oni u predmetima protiv Mugoše, kao i u svakom drugom, postupaju isključivo po Ustavu i zakonima, a ne po bilo kakvim "dogovorima".

Sredinom 2007. godine Glavni grad je raspisao javno nadmetanje za parcelu od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu. Najbolju ponudu, od preko 13 miliona eura, dale su "Carine". Nakon što je prihvaćena ponuda "Carina", iz ove kompanije obavijestili su Glavni grad da odustaju od kupovine, da bi samo par nedjelja kasnije podnijeli zahtjev za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom. To su opravdali time da žele da kompletiraju manju parcelu, kupljenu 2002. godine, sa većom.

Mugoša je, mjesec kasnije, prihvatio zahtjev Popovića, i prodao mu gradsko zemljište za dva i po miliona eura (165 eura po kvadratu). Cijena, koju je Popović ponudio na javnom nadmetanju tako je oborena za skoro 11 miliona eura.

Ovaj ugovor je proglašen ništavnim odlukom Osnovnog suda, koju je potvrdio Vrhovni sud, 2010. godine, a na osnovu žalbe drugoplasiranog na javnom nadmetanju, Veselina Šofranca.

Uprkos tome, Mugoša, mimo znanja Skupštine Glavnog grada, u oktobru 2011. godine, ponovo donosi istu odluku kojom se zemljište ustupa “Carinama” za dva i po miliona eura. Na cijenu ne utiče to što je, nakon prvog ugovora s "Carinama", promijenjena i planska dokumentacija pa se na lokaciji predviđenoj za skladišta i servise, omogućava izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je tri krivične prijave protiv Mugoše zbog nezakonite prodaje gradskog zemljišta kompaniji "Carine".

Posljednju krivičnu prijavu MANS je podnio 2012. godine protiv Mugoše zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i primio mito. Prijavu su podnijeli i protiv vlasnika "Carina" Čedomira Popovića zbog sumnje da je dao mito. I Demokrate su podnijele tužilaštvu prijavu zbog ovog slučaja.

Demokrate su izračunale da je Glavni grad ušao u partnerstvo s privatnim investitorom kao vlasnik zemljišta dobio bi u stambeno-poslovnom objektu od 72.238 metara kvadratnih, najmanje 20.000 kvadrata. Kako je minimalna prosječna cijena novoizgrađenog kvadrata u Podgorici 1.000 eura, Glavni grad je samo u ovom poslu oštećen za najmanje 20 miliona eura, po računici Demokrata.

U Slučaju "Bazar", pored Mugoše, postoji mogućnost da status osumnjičenog dobije i aktuelni ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, koji je u trenutku izvršenja krivičnog djela bio na funkciji gradskog menadžera Glavnog grada Podgorice.

Krajem 2015. godine Katnić je javno najavio istragu u predmetima "Bazar" i "Carine". Početkom prošle godine, tadašnji šef Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, a sada šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić izjavio je da je policija završila istragu i da su sve prikupljene informacije predali tužilaštvu.

Mugoša je krajem septembra u Specijalnom tužilaštvu bio na višesatnom saslušanju kao svjedok, a u toku je suđenje bivšem administratoru Glavnog grada Željku M. Vukoviću, koji je sada pomoćnik direktora podgoričkog Vodovoda. Vuković je optužen da je prilikom gradnje tržnog centra Bazar, u korist kompanije "Čelebić", napravio štetu budžetu Podgorice od 1.662.250 eura.

SDT je istragu u predmetu "Bazar" otvorilo nakon što su im Demokrate 2015. godine predale dokumentaciju u kojoj se navodi da je Vuković dva puta nezakonito oslobodio kompaniju Čelebić plaćanja komunalnih taksi.

Uprava lokalnih javnih prihoda krajem 2011. godine donijela je rješenja na osnovu kojih se kompanija "Čelebić", Tomislava Čelebića, obavezuje da Glavnom gradu na ime lokalne komunalne takse za korišćenje prostora na javnoj površini isplati 1.662.250 eura. Tek nakon dvije godine Vuković je odlučio o ovim rješenjima, poništio ih je i vratio Upravi na ponovno odlučivanje.

Uprava je u aprilu 2014. godine ponovo donijela ista, obavezujuća rješenja. Nakon lokalnih izbora u Podgorici, a neposredno prije odlaska s funkcije, u julu 2014. godine, Vuković je ponovo poništio rješenja Uprave.

Mugoša je, kao svjedok u ovom slučaju, izjavio da je to bio „izvanredan posao za Opštinu“. U tom, prema Mugošinoj ocjeni, izvanrednom poslu, Glavni grad i "Čelebić" uložili su istu sumu novca u izgradnju Bazara, po četiri miliona eura. Na kraju je gradu pripalo pola izgrađenih kvadrata, ali je to pola parking prostora i zelena pijaca. Čelebiću je pripalo blizu 6.000 kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora (samoposluga, prodavnice, butici...).

Grad je, pored toga, nakon izgradnje, sva parking mjesta izdao "Čelebiću" za 20.000 eura godišnje. Tako "Čelebić" gazduje tržnim centrom gotovo u cijelosti. Nakon što su Mugoša i Čelebić, u oktobru 2012. godine svečano otvorili tržni centar, postalo je jasno da je, osim ugovorom predviđenih prizemlja i prvog sprata, izgrađen i drugi sprat površine od oko 3.000 kvadrata.

U krivičnoj prijavi Demokrata stoji da je mjesec dana nakon otvaranja, sačinjen aneks ugovora i tek tada je precizirano što sve pripada “Čelebiću”. U decembru 2012. godine potpisan je i drugi aneks, kojim je izvedena računica po kojoj je Glavni grad u ovom poslu navodno dobio onoliko koliko je i uložio. Za uložena četiri miliona, dobijeno je ukupno 3,8 miliona, računicom po kojoj kvadrat parkinga vrijedi 450, a zelene pijace 1.090 eura.