5 pitanja koje bi trebalo da postavite ginekologu

115 pregleda 1 komentar(a)
ginekolog, Foto: Shutterstock
ginekolog, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2017. 17:14h

Da li zbog uzbuđenja ili je nešto drugo u pitanju, ali činjenica je da se neke žename kada odu kod ginekologa zaborave važna pitanja koja su željele da postave.

Ovo su neka od pitanja koja možda i vas muče, pa neka vam ovo bude mali podsjetnik na šta treba obratiti pažnju prije sljedeće posjete ginekologu.

Da li je krvarenje poslije seksa normalno?

Krvarenje može značiti mnogo stvari, od manjih problema, kao što su polipi na materici, do upale materice, pa čak i ozbiljnih problema (rak grlića materice). Ako primijetite bilo kakvo krvarenje poslije seksualnog odnosa, obratite pažnju da li je svijetla (znači novu ranu), ili tamnocrvena (može biti ostatak od menstrualne krvi) i obavijestite ljekara.

Neredovna menstruacija

Ako vam ciklus kasni svakog mjeseca, to nije normalno, a ni pojavljivanje tragova ili krvarenje između dva ciklusa. Zapamtite što više detalja – koliko često se dogodi da “preskoči”, imate li bolove, koliko traje, je li krvarenje obilno ili oskudno.

Koliko pića smijete popiti sedmično?

Smatra se da količina alkohola, ako je prekomjerna može negativno da utiče na reproduktivno zdravlje žena. Priličan broj žena nesvjesno popije više od preporučene količine od jednog pića dnevno. Zato jednu sedmicu bilježite unos alkoholnih pića, ako želite o tome razgovarati sa svojim ginekologom.

Kada bi sami trebalo da pregledate grudi, a kad je vrijeme za posjetu specijalisti?

Preporučuje se da samopregled pregled radite po završetku menstruacije, jer tokom same menstruacije grudi mogu biti tvrde, što onemogućava njihov pravilan pregled.

Zašto oralni seks može da bude opasan?

Sve je veći broj slučajeva raka usne duplje, s tim da se kod više od polovine slučajeva kao uzrok javlja HPV (humani papiloma virus), koji u usnu šupljinu može dospjeti preko oralnog seksa. Suzdržite se od oralnog seksa, ako u ustima imate sitnije ranice koje teško prolaze ili vas muči uporan kašalj, isto se odnosi i na vašeg partnera, prenosi Zdrava krava.

Bonus video: