Izvođenje Terlesa na novim otvorenim prostorima u Podgorici i Kotoru

Predstava je pisana po istoimenom romanu Roberta Muzila, čiju adaptaciju je uradio dramaturg Vasko Raičević, pitomca Terlesa glumi crnogorski glumac Marko Todorović, dok režiju potpisuje Zoran Rakočević
108 pregleda 0 komentar(a)
Marko Todorović, Foto: PR Centar
Marko Todorović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 08.09.2017. 14:57h

Predstava "Pometnje pitomca Terlesa", koja aktuelizuje pitanja važna za LGBTIQ zajednicu, u narednom periodu biće igrana na novim gradskim otvorenim prostorima u Podgorici i Kotoru, a ulaz za publiku biće besplatan, najavljeno je iz Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK).

Predstava je pisana po istoimenom romanu Roberta Muzila, čiju adaptaciju je uradio dramaturg Vasko Raičević, pitomca Terlesa glumi crnogorski glumac Marko Todorović, dok režiju potpisuje Zoran Rakočević.

Raičević je najavio da će predstava, u narednom periodu, biti igrana u Podgorici i Kotoru.

"Od 20. septembra, "Pometnje pitomca Terlesa" će se igrati na nekom od otvorenih gradskih prostora, u Podgorici i, kao i uvjek, biće otvorena za publiku", dodao je Raičević.

Prema njegovim riječima, reakcije publike nakon izvođenja predstave su bile odlične, što je, kako je kazao, neočekivano za naše društvo.

"Kada je u pitanju ovako komplikovana tema, za jedno konzervativno društvo, bilo je neočekivano da publika reaguje dobro. Međutim, reakcije su bile odlične, tako da smo u tom smislu potpuno zadovoljni“, rekao je Raičević.

On je dodao da je "Pometnje pitomca Terlesa" jedna od najigranijih predstava koje je do sada radio.

"Ova predstava zaista ima jedan dosta bogat postpremijerski život, a produkcijski je mnogo jednostavnija od nekih koje smo do sada radili", istakao je Raičević.

On je podsjetio da je cilj predstave bio da aktuelizuje pitanja od važnosti za LGBTIQ zajednicu.

"Roman Roberta Muzila je pisan na početku 20. vijeka i na prvi pogled bi se moglo reći da je malo arhaičan. Međutim, nažalost, naše društvo još uvijek nije toliko razvijeno, još uvijek malo kaskamo za nekim zapadnim vrijednostima, tako da se predstava uklopila u ta važna pitanja kojim pokušavamo da se bavimo", pojasnio je Raičević.

Todorović, kome je povjerena uloga pitomca Terlesa, smatra da društvo sputava mlade, napominjući da treba obratiti više pažnje na njihove probleme.

"Predstava se generalno bavi odrastanjem mladih ljudi u raznim sredinama , kao i problemima sa kojima se oni suočavaju. Međutim, to se ne tiče samo homoseksualnosti nego mislim da se djeca generalno nose sa problemima na koje treba obratiti pažnju jer oni bivaju sputavani u odrastanju", objasnio je Todorović.

On je kazao da je tema aktuelna i da se, kako je dodao, tiče svih nas.

"Mislim da treba pustiti ljude da žive kao sav normalan svijet i ne treba zalaziti drugima u intiman prostor", zaključio je Todorović.

Predstava Pometnje pitomca Terlesa rađena je kroz program malih grantova u okviru projekta "Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba", koji sprovode nevladine organizacije Juventas, Kvir Montenegro i Inistitut za pravne studije, u partnerstvu sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, a podržava ga Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori.

Bonus video: