U Budvi održan Međunarodni seminar za antiterorističke jedinice policija

Cilj seminara je usaglašavanje načina postupanja i rada pripadnika crnogorske specijalne jedinice policije sa najboljim međunarodnim standardima, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova
345 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Veljović, Dragan Blagojević, Biljana Dulović, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Veselin Veljović, Dragan Blagojević, Biljana Dulović, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ažurirano: 08.09.2017. 14:43h

U organizaciji Uprave policije MUP-a – Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a uz podršku Centra za integritet u Oslu, u Budvi je, u hotelu „Splendid“, održan Međunarodni seminar za antiterorističke jedinice policija. Teme o kojima su učesnici raspravljali bile su vezane za pravnu regulativu na sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma i terorizma i zajednički odgovor bezbjednosnih službi država na ove bezbjednosne izazove, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Međunarodni seminar otvorio je dr Veselin Veljović, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Veljović je kazao da su globalni bezbjednonosni rizici i prijetnje karakteristike regiona pa samim tim i Crne Gore. On je naglasio da su međunarodni terorizam sa pojavnim oblicima, vjerski radikalizam i ekstremizam, korupcija i pranje novca, prekogranični i organizovani kriminal, sajber kriminal, trgovina drogama i ljudima i ilegalne migracije identifikovani kao prijetnje savremenim društvima koje nijedna država ne može samostano rješavati, te da je na ove izazove potreban zajednički odgovor bezbjednosnih službi na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Veljović je kazao da smatra da je u rješavanju ovih pitanja neopohodno preventivno djelovanje a ne akcija kada se nešto već dogodi.

„Vjerski radikalizam i organizovani kriminal predstavljaju najznačajnije bezbjednosno iskušenje državama sa mnogo većim stepenom razvoja demokratije, ali i prioritet Crne Gore u procesima evropskih integracija u dostizanju standarda ali i drugih civilizacijskih vrijednosti. Suprotstavljanje pomenutim bezbjednosnim izazovima je jedan je od prioriteta u radu državnih organa, kroz osmišljen i sveuobuhvatan pristup, u skladu sa zakonskim nadležnostima.“, zaključio je Veljović.

O pitanju izazova na suzbijanju terorizma i ekstremizma govorili su i pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Dragan Blagojević, vršilac dužnosti komandanta SAJ-a Uprave policije MUP-a Mirko Banović, nacionalni vođa projekta Rajko Radević, menadžerka integriteta i viši policijski savjetnik u Upravi policije Biljana Dulović i viši međunarodni ekspert Centra za integritet u Oslu Od Berner Malme.

Seminaru su prisustvovali predstavnici specijalnih jedinica policija Norveške, Francuske, Izraela, SAD-a, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Na seminaru je predstavljen i zakonodavni i institucionalni okvir kojim je uređen način rada navedenih jedinica.

Cilj seminara, kazali iz ministarstva, je usaglašavanje načina postupanja i rada pripadnika crnogorske specijalne jedinice policije sa najboljim međunarodnim standardima i praksama u ovoj oblasti. Seminar je organizovan na inicijativu vd komandanta SAJ-a i menadžerke integriteta u Upravi policije, a u okviru projekta koji realizuje Centar za integritet u Oslu u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom pravde, u cilju jačanja integriteta u bezbjednosnim strukturama Crne Gore.

Bonus video: