Opomene na život i naše trajanje

Fotografije su nastale kao dio projekta koji je rađen u saradnji Crnogorske asocijacije za američke studije “Dr Biljana Milatović” i Centra za etiku, pravo i primenjenu filozofiju (CELAP) iz Beograda
127 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Tamare Martinović, Foto: Svetlana Mandić
Izložba Tamare Martinović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.09.2017. 10:44h

U galeriji “Nikola I” u Nikšiću, u okviru “Septembarskih dana”, a u organizaciji JU “Muzeji i galerije”, otvorena je izložba Tamare Martinović “Život žene u ruralnim područjima Crne Gore”. Martinovićeva, koja je profesorica engleskog jezika i koja se fotografijom bavi amaterski, uspjela je da okom objektiva predstavi, kako je kazala prof. dr Aleksandra Nikčević Batrićević, ruralnu, tegobnu i žensku Crnu Goru, onu koja je često zapostavljena i nerijetko zaboravljena.

“Fotografije predstavljaju poseban prelaz u svijet ruralne Crne Gore, teške, bremenite mukom, divlje, ali i lijepe, u kojoj je najljepši ukras žena, pogurena i utonula u sopstvenu brigu, ali svoja, dostojanstvena, nedodirljiva, velikodušna”, kazala je Nikčević Batrićević otvarajući izložbu.

Fotografije su nastale kao dio projekta koji je rađen u saradnji Crnogorske asocijacije za američke studije “Dr Biljana Milatović” i Centra za etiku, pravo i primenjenu filozofiju (CELAP) iz Beograda.

“Tamara bira lica i objekte kojima daje posebno mjesto kako bi nas opomenula na život i trajanje koje zaboravljamo... i onoga što je suštinsko u ženi koja se bori da od životne tegobnosti izgradi veličanstvenu pjesmu koja će, umjesto nenapisanih stranica u svakovrsnim istorijama i studijama, ostati kao svjedočanstvo o postojanju koje produžava život”, istakla je Nikčević Batrićević.

Ono što najviše zaboli, kako je kazala, je zaborav, a fotografije Tamare Martinović će taj zaborav “potisnuti kroz niz fragmenata koji u oku posmatrača ostaju kao dio nezaboravne mape koju sputavaju okviri do sada diktirani tradicionalističkim i stereotipnim kodovima”.

“Tamarine fotografije ispituju trenutke, zamrzavaju živote, ostavljajući tako prostor za suptilnu analizu koja preispituje naše do sada prihvaćene spoznaje. Njene fotografije su povod za jači i uporniji aktivizam od bilo koje ispisane riječi. Ali, samo ako se zagledamo i iz kompendijuma života izdojimo trenutak za duboko promišljanje”, poručila je Nikčević Batrićević.

Autorka fotografija kazala je da su one nastale po selima nikšićke opštine, kao i na sjeveru i centralnom dijelu Crne Gore i da je uživala dok je upoznavala pomenute predjele a posebno žene koje je fotografisala.

“Rad je, sa manjim prekidima, trajao tri mjeseca. Divno je bilo sarađivati sa njima jer riječ je o skromnim, velikodušnim i toplim ženama. To mi je bilo najljepše od svega. Svaka fotografija odiše teškim životom u tim područjima”, kazala je Martinovićeva koja se publici se predstavila sa 20 fotografija.

Bonus video: